Gefeliciteerd! U gaat trouwen in gemeente Maasgouw. Hiervoor moet u een aantal zaken met de gemeente regelen, zoals het maken van een melding en vastleggen van een datum. Op deze pagina leest u hoe u dit doet. 

Huwelijksdatum

Leg de trouwdatum en trouwlocatie zo snel mogelijk bij ons vast. Dit doet u door eerst telefonisch contact met ons op te nemen. 

De gewenste trouwdatum kunt u niet langer dan 1 jaar vooruit doorgeven. Maar doe dit wel bij voorkeur minimaal 3 maanden voor de geplande trouwdatum om een teleurstelling te voorkomen. In de populaire trouwmaanden mei t/m september of bij bijzondere data moet u hiervoor een nog langere periode aanhouden. Het is niet mogelijk om op zondag te trouwen.

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als u het voorgenomen huwelijk wilt melden, denk dan aan het volgende:

  • u doet de melding in de gemeente waar u gaat trouwen;
  • doe de melding uiterlijk 6 weken voordat u gaat trouwen, maar niet langer dan een jaar van tevoren. De melding is maximaal één jaar geldig;
  • geef aan wie uw getuigen zijn tijdens de ceremonie. Deze personen moeten meerderjarig zijn. U mag minimaal 2 en maximaal 4 getuigen hebben;
  • als u en uw partner een geregistreerd partnerschap met elkaar hebben en dit willen omzetten in een huwelijk, vraagt u om een 'akte van omzetting'.

Heeft u de trouwdatum met ons vastgelegd? Dan krijgt u van ons een link om een melding te doen van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Kerkelijk huwelijk

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dat pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan telefonisch contact op via 0475 - 85 25 00. Onze collega's beantwoorden graag uw vragen en leggen uit welke stappen er gezet moeten worden. 

Voorwaarden om te trouwen

Als u wilt trouwen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Beide partners moeten huwelijksbevoegd zijn. Houd rekening met het volgende:

  • uw huwelijk mag nooit onder dwang tot stand komen;
  • u mag geen huwelijk aangaan als u al getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. In een aantal voornamelijk islamitische landen is een dubbel huwelijk wel mogelijk. In Nederland is dit niet toegestaan. Een bestaand huwelijk moet eerst ontbonden zijn voordat opnieuw kan worden getrouwd. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap;
  • als u onder curatele staat, heeft u toestemming van uw curator nodig;
  • er mag niet een te nauwe verwantschap tussen echtgenoten bestaan. U kunt daarom niet trouwen met uw eigen kind, (half)broer, (half)zus of met uw eigen ouder. Dat geldt ook als de familieband is ontstaan door adoptie. De minister van Justitie kan ontheffing voor een huwelijk verlenen aan partners die door adoptie broer(s) en/of zuster(s) zijn geworden.

Met huwelijksdispensatie en trouwen bij volmacht kan afgeweken worden van de normale huwelijksregels, als de situatie van de partners daarom vraagt. Lees meer over afwijken van de regels op de website van Justis.