80 jaar vrijheid

In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het gebied van gemeente Maasgouw heeft een van de langste bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Het duurde precies vier maanden voordat de Duitse soldaten uit alle dorpen van Maasgouw verdreven waren.

Bevrijding Maasgouw

Thorn werd op 25 september 1944 als eerste bevrijd. Osen werd als laatste pas op 26 februari 1945 volledig bevrijd van de laatste Duitse soldaten. Het duurde zo lang voordat sommige kleine dorpjes langs de Maas in Midden-Limburg werden bevrijd, omdat het gebied niet bevrijd werd door één grote militaire actie. Het was ook nooit het belangrijkste doel van een aanval. Maasgouw was dus eigenlijk een zijtoneel bij de bevrijding van West-Europa door de geallieerden.

Lees het hele verhaal van de bevrijding van Maasgouw op HALLO Historie: De bevrijding van Maasgouw in de Tweede Wereldoorlog. 

Bevrijdingen kernen

  • Thorn: 25 september 1944
  • Heel en Panheel: 16 november 1944
  • Wessem: 16 november 1944
  • Brachterbeek: 23 januari 1945
  • Beegden: 16 november 1944
  • Ohé en Laak: 20 januari 1945
  •  Stevensweert: 20 januari 1945
  • Maasbracht: 23 januari 1945
  • Linne: 25 januari 1945

Oorlogsmonumenten Maasgouw

Alle Oorlogsmonumenten in onze gemeente vindt u op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

80 jaar vrijheid Maasgouw evenementen

  • Schoolherdenking 80 jaar bevrijding

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Brachterbeek

    Herdenking door de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Toermalijn. Iedereen die belangstelling heeft om mee te herdenken is van harte welkom.

    Lokaal evenement
  • Symphony of Liberation - 80 jaar bevrijding Maasbracht

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Maasbracht

    Een herdenkingsconcert ter ere van 80 jaar bevrijding. In het hart van Maasbracht weerklinkt binnenkort een melodie van herinnering, hoop en triomf. Fanfare Eensgezindheid en Harmonie St. Cecilia slaan de handen ineen voor dit uniek evenement.

    Muziek
  • Symphony of Liberation - Senioren matinee

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Maasbracht

    Ontdek een unieke muzikale historische ervaring. Bent u geïnteresseerd in een bijzonder muzikaal eerbetoon dat de lokale geschiedenis van Maasbracht tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven brengt?

    Muziek
  • Dorpsherdenking 80 jaar bevrijding

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    Brachterbeek

    Het Ontvangstcomité Bevrijders Maasbracht - Linne organiseert een herdenking in aanwezigheid van veel Britse gasten.

    Lokaal evenement

Financiële ondersteuning activiteiten

Net als in de rest van Nederland vinden komend jaar in Maasgouw verschillende activiteiten plaats waarbij slachtoffers worden herdacht en de bevrijding wordt gevierd. Deze activiteiten worden door de gemeente ondersteund en vormen de aanloop naar vieringen in de overige kernen in 2025. Ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding stelt gemeente Maasgouw een subsidie beschikbaar voor evenementen die dit historische moment herdenken en vieren. Verenigingen en stichtingen kunnen deze subsidie aanvragen. 

Activiteiten aandragen

U kunt uw aanvraag per e-mail sturen naar [email protected] onder vermelding van ‘80-jaar bevrijding’. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De regeling eindigt op 31 december 2024 of als het subsidieplafond is bereikt.

Lees meer over het aanvragen van een subsidie op Subsidie viering 80 jaar bevrijding..

WandelEscape: Operatie Fear Feather

In Linne kunt u met een groep deelnemen aan een WandelEscape. Tijdens deze Escaperoute vormt u samen met uw groep een Brits peloton. U bevindt zich in de Tweede Wereldoorlog. Op de tragische avond van 1 november 1944 stort er in Linne een vliegtuig neer. Het is uw missie om een van de bemanningsleden, genaamd Jim Campbell, op te sporen en veilig naar huis te brengen.

De podcastfragmenten die u tijdens deze wandel-escaperoute beluistert, nemen u mee in de gebeurtenissen voor, tijdens en na de crash. Door middel van opdrachten en puzzels komt u steeds dichter bij het doel van uw missie.

Meer informatie over de WandelEscape leest u op Routes – Escape Route Limburg.

Fietsroutes Oorlogsmonumenten

Fietsroute Oorlogsmonumenten - Heel - Panheel - Pol - Osen

De Tweede Wereldoorlog heeft in de gemeente Maasgouw zijn sporen achtergelaten, de verschillende oorlogsmonumenten herinneren ons daar aan. Deze route brengt u langs de oorlogsmonumenten in de verschillende dorpen, waarbij u op elke locatie meer te weten komt over de verhalen die erbij horen. Onderweg fietst u door het prachtige natuurgebied van Heel en de omliggende regio.

U kunt de route beginnen bij het Catualiumplein in Heel of bij een ander monument langs de route. Op Heemkring Heel - Route Oorlogsmonumenten kunt u de fietsroute, korte en lange beschrijving bij de monumenten downloaden. 

Liberation Fietsroute Roerdalen-Roermond-Maasgouw

In het hart van Limburg zijn veel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te vinden. Tijdens deze fietsroute fietst u langs monumenten en luisterplekken van de Liberation Route. Met uw eigen telefoon kunt u daar indrukwekkende verhalen beluisteren over gebeurtenissen uit de oorlog, zoals het opblazen van de toren van de Roermondse kathedraal, de hulp aan ontsnapte krijgsgevangenen en de explosie van meer dan 200 binnenvaartschepen in de haven van Maasbracht. Het hele verhaal van de ontploffingen in Maasbracht leest u op Weergaloze vernieling (liberationroute.com). De fietsroute kunt u bekijken op Liberation Fietsroute.

Fietsroute Boven en onder de Dodendraad

Deze fietsroute start in Ell, waar u de auto kunt parkeren. De route voert u door het rustige landschap van het Heijkersbroek en gedeeltelijk door Belgisch Limburg, waar u een reconstructie van 'De Dodendraad' kunt bekijken. Dit was een elektrisch hek dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt om vluchtelingen tegen te houden. Vervolgens fietst u naar Thorn, waar u kunt pauzeren. De route eindigt via Sluis Panheel en de Maasplassen. Bekijk de fietsroute op Boven en onder de Dodendraad | Fietsknooppunt.be.

Fietskaart Maasgouw Herinneringsplekken

Op basis van het fietsknooppuntennetwerk van Noord- en Midden-Limburg zijn twee fietsroutes uitgezet, waarbij u langs 41 herinneringsplekken aan de Tweede Wereldoorlog in Maasgouw en de omliggende regio fietst. De meeste van deze plekken liggen direct langs de route, maar voor een paar locaties moet u een klein ommetje maken.

Let op, u kunt deze twee fietsroutes alleen fietsen als het fietsveer Ohé en Laak-Ophoven open is (mei t/m september elke dag, april en oktober enkel in de weekenden). De Fietskaart Maasgouw Herinneringsplekken download u hieronder.