Praktische informatie over het huwelijk en partnerschap
Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, is het handig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een huwelijk en partnerschap. Of informatie voor als u gaat trouwen in het buitenland. Op deze pagina leggen we dit voor u uit.
Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap
Er zijn verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:
- als u trouwt geeft u elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht;
- een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet u altijd naar de rechter om te kunnen scheiden;
- het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
- In het buitenland wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Dat kan problemen opleveren bij werken of wonen in sommige andere landen.
Omzetten partnerschap in huwelijk
Als u uw geregistreerd partnerschap wilt laten omzetten in een huwelijk, vraagt u de gemeente om een 'akte van omzetting'. Voor de omzetting is een geldig legitimatiebewijs nodig en het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap. Enkele aandachtspunten:
- Een ‘melding van voorgenomen huwelijk’ wordt bij een omzetting niet gedaan. Geef bij het vastleggen van de omzetting duidelijk aan dat het een omzetting betreft.
- Bij het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn geen getuigen.
- Niet alle landen in de wereld erkennen het omzetten van een partnerschap in een huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het erfrecht of de familieverhouding tot uw kinderen.
- Woont u in het buitenland? En heeft minstens 1 van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u uw partnerschap bij de gemeente Den Haag omzetten in een huwelijk.
Samenlevingscontract
U kunt ook een samenlevingscontract laten opstellen. Een samenlevingscontract is niet hetzelfde als een geregistreerd partnerschap of huwelijk. U regelt dit bij de notaris.
Trouwen in het buitenland
Wilt u als Nederlander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het buitenland? Denk dan aan de extra voorwaarden en de documenten die u nodig heeft. Wat u moet regelen, verschilt per land.
Bekijk de voorwaarden per land
Bent u in het buitenland getrouwd? Registreer dan uw huwelijk bij uw eigen gemeente. Op onze website leest u meer over het registreren van buitenlandse documenten.
Trouwen met een niet-Nederlander
Als uw partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft, legt hij of zij eerst een 'Verklaring geen schijnhuwelijk' af. Hiermee verklaart uw partner niet met u te trouwen voor een verblijfsvergunning. De IND controleert deze verklaring. U hebt deze verklaring niet nodig als u:
- allebei de nationaliteit hebt van één van deze landen;
- allebei een verblijfsvergunning hebt voor onbepaalde tijd;
- allebei een asielvergunning hebt voor onbepaalde tijd;
- een buitenlands huwelijk ouder dan 10 jaar in Nederland wilt laten registreren;
- een beëindigd buitenlands huwelijk in Nederland wilt laten registreren.
Buitenlandse documenten
Als u niet in Nederland bent geboren, lange tijd in het buitenland heeft gewoond of niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen er aanvullende eisen aan de documenten worden gesteld en/of meer documenten worden gevraagd, indien deze documenten nooit eerder zijn overlegd. Neem dan eerst contact op met de afdeling Burgerlijke Stand via het mailadres [email protected].
Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont
Ook al woont u niet in Nederland, u kunt hier trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Als 1 van beiden in Nederland woont dan maakt u melding van uw huwelijk. Wonen jullie beiden in het buitenland dat doet u melding voorgenomen huwelijk bij de gemeente Den Haag.