Hoe wordt een raadsbesluit genomen?
De raad kan alleen een besluit nemen in een raadsvergadering. De gemeenteraad van Maasgouw vergadert meestal zeven keer per jaar volgens een vastgestelde planning. Op deze pagina leggen we uit hoe een raadsvoorstel tot stand komt. Daarvoor moeten een aantal stappen gezet worden.
De raad neemt zijn besluit op basis van een voorstel. Dat raadsvoorstel wordt door het college van burgemeester en wethouders aan de raad voorgelegd. Een raadslid mag ook zelf een voorstel maken.
Op de agenda
De agendacommissie van de raad bepaalt of het voorstel rijp is voor behandeling. De agendacommissie kijkt dan alleen of het voorstel voldoende informatie bevat om een besluit te kunnen nemen. Als dat zo is, dan wordt het raadsvoorstel eerst op de agenda gezet voor de raadscommissie. Pas daarna komt het op de agenda van de raad.
De commissievergadering
Technische vragen voorafgaand aan de vergadering
In de raadscommissie zitten raadsleden en burgerleden. Zij kunnen vóór de commissievergadering technische vragen over de raadsvoorstellen stellen. Die vragen gaan over informatie die nodig is om te kunnen bepalen of je voor of tegen een voorstel bent of zaken die onduidelijk zijn in het voorstel. De technische vragen worden schriftelijk beantwoord door het college.
Tijdens de vergadering
Tijdens de commissievergadering kunnen de leden van die commissie aangeven waarom ze het wel of niet eens zijn met het voorstel en elkaar daarover vragen stellen. Ze mogen ook vragen stellen aan het college over de antwoorden op de technische vragen. Lijkt het er op dat de leden van de commissie het al eens zijn met het voorstel en zijn er geen bijzondere dingen meer? Dan wordt het voorstel een ‘hamerstuk’ op de raadsagenda. Is dat niet het geval? Dan wordt het een ‘bespreekstuk’ op de raadsagenda.
De commissievergadering is altijd twee weken vóór de raadsvergadering. In de raadscommissie is er ook spreekrecht voor burgers. Hier is te lezen over welke onderwerpen en hoe dat werkt.
De raadsvergadering
De raad stelt aan het begin van de vergadering altijd de agenda voor die vergadering vast. De raad kan onderwerpen van de agenda halen, onderwerpen toevoegen, de volgorde van onderwerpen veranderen én van hamerstukken bespreekstukken maken. De raad bespreekt vervolgens elk onderwerp van de agenda. Raadsleden geven hun mening, stellen elkaar vragen of stellen vragen aan het college.
Amendement of motie indienen
Als een raadslid een raadsvoorstel wil veranderen, dan moet hij of zij een amendement indienen. In een amendement staat precies wat er volgens het raadslid moet worden veranderd. Als een raadslid het college wil oproepen om nog iets te onderzoeken of uit te werken, dan dient het raadslid een motie in.
Stemmen
Als dat allemaal is besproken, moet er een besluit worden genomen over het amendement, het voorstel en de motie. De raad heeft 19 leden. Een besluit moet door de meerderheid worden genomen: dus 10 leden moeten ‘voor’ zijn. Als dat het geval is, dan wordt een besluit door de raad genomen. De raad hoeft niet per se te stemmen. Als er geen stemming is gevraagd, is het besluit automatisch genomen.
Meer weten?
Dit is een samenvatting van het bestuurlijk besluitvormingsproces. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via [email protected] of telefonisch op 0475 - 85 25 00.
Live meekijken (of terugkijken)
De agenda van de vergaderingen vindt u bij de bestuursagenda. U kunt live meekijken met de openbare vergaderingen. Na afloop kunt u de vergaderingen direct terugkijken via het online archief.