Stoken van de haard of kachel

Tijdens dagen waarop het flink waait, wordt houtrook snel verspreid. Maar er zijn dagen waarop er zwakke of helemaal geen wind is, bijvoorbeeld als het mistig weer is. Op zulke dagen kunnen de uitgestoten stoffen  zich minder goed verspreiden en kunnen de fijnstofconcentraties hoog oplopen in onze gemeente. Ook kan de luchtkwaliteit door fijnstof slecht zijn. Op die momenten zorgt hout stoken voor een verdere verslechtering van de luchtkwaliteit. De stokers van een vuurtje hebben het vaak niet in de gaten, maar fijnstof kan heel vervelend zijn voor buurtgenoten. In het bijzonder voor mensen die longziekten hebben zoals astma of COPD, voor ouderen en kinderen. 

Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, vindt u hieronder een aantal tips om op een verantwoorde manier te stoken. 

Stooktips

  • Is het weer om de kachel aan te maken? Doe eerst de check op www.stookwijzer.nu.  
  • Stook niet op windstille dagen en niet bij mistig weer. 
  • Zorg voor een goedgekeurde en goed onderhouden kachel of open haard.
  • Laat de schoorsteen ieder jaar vegen door een erkend bedrijf.
  • Stook alleen schoon en droog hout. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout. Ook multiplex, sloophout en spaanplaat is niet geschikt om te stoken. Dan kunnen zeer schadelijke stoffen vrij komen.
  • Zorg dat de ruimte waarin de houtkachel of open haard staat regelmatig geventileerd wordt. Advies: zet een raam of een deur op een kier.
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
  • Kijk voor meer tips over verantwoord stoken op www.stookwijzer.nu.

Stookalert

Als de omstandigheden ongunstig zijn voor het stoken van houtkachels, geeft het RIVM een stookalert af. U kunt zich aanmelden voor dit stookalert met uw e-mailadres. Meer informatie staat op www.rivm.nl/stookalert

Last van het stoken?

Heeft u last van het stoken door bijvoorbeeld uw buren? Spreek ze aan en vertel ze over deze tips. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen, die een haard of kachel stoken, best bereid zijn om hun stookgedrag aan te passen. 

Levert een gesprek onvoldoende op? 

Dan kunt u overlast melden via www.gemeentemaasgouw.nl/iets-melden. We kunnen alleen controleren of de bouwconstructie en het rookkanaal voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Is dit het geval? Dan geven we voorlichting aan de stoker over hoe hij verantwoord hout kan stoken.