Samen onderweg naar een circulair Maasgouw

Om onze gemeente schoner en duurzamer door te kunnen geven aan toekomstige generaties voerde Maasgouw in 2022 een nieuw afvalbeleid in. Door uw afval goed te scheiden en waar mogelijk te hergebruiken, heeft u als inwoner de hoogte van uw afvalstoffenheffing deels zelf in de hand. Beleidsmedewerker afval Tom Peters merkt dat het milieubewustzijn groeit: “Samen werken we aan een gezonde planeet en houden we de kosten voor afvalverwerking in de hand'', zo vat beleidsmedewerker afval Tom Peters de circulaire missie samen. 

Nederland circulair

In 2050 wil Nederland circulair zijn. Dat wil zeggen dat er geen afval meer wordt verbrand, elke reststof die overblijft is dan een grondstof om een nieuw product te maken. Zo zorgen we ervoor dat we het milieu niet verder belasten en houden we de aarde schoon. 

Ook in Maasgouw dragen we bij aan deze duurzame missie. En dat is ook nodig, leren de cijfers. In 2021 werd in onze gemeente ruim 3,7 miljoen kilo huishoudelijk restafval (158 kilo per inwoner) ingezameld. Inwoners konden hun grijze container nog elke twee weken laten legen. Omdat zij hiervoor jaarlijks een vast tarief betaalden, was er nauwelijks een prikkel om hun afval te scheiden. “Maar liefst 50 procent van het huishoudelijk restafval bestond in 2021 nog uit GFT, het groente- fruit- en tuinafval. Ook tussen het PMD (plastic, metaal en drankkartons) in de ondergrondse containers zat veel afval dat hier niet thuishoorde”, zo licht beleidsmedewerker Tom toe. 

Bij de les blijven

Hoe anders is dat nu. Om het milieubewustzijn te vergroten en de alsmaar stijgende kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden, stapte Maasgouw in 2022 over op een nieuw systeem van afvalinzameling (diftar). Sindsdien betaalt u voor de hoeveelheid restafval die u aanbiedt. En dat nodigt uit om uw afvalstromen beter en bewuster te scheiden, blijkt uit informatie van RD Maasland. “Vorig jaar werd er per inwoner nog maar 83 kilo huishoudelijk restafval ingezameld, 75 kilo minder dan 2021. Ook zien we nu 30 procent minder ‘vervuiling’ van gft in de grijze containers”, zegt Tom.

Op weg naar een circulair Maasgouw is het belangrijk om samen bij de les te blijven. “Met name bij de inzameling van PMD-afval, dat tegenwoordig in doorzichtige zakken aan huis wordt opgehaald, zien we dat de aandacht wat verslapt. In die zakken zit nog te veel afval dat hier niet in thuishoort, zoals piepschuim of etensresten. Daar kunnen we dus nog winst behalen”, zegt Tom, die inwoners adviseert om gebruik te maken van de app Afvalwijzer en de website Afvalscheidingswijzer. “Twee hulpmiddelen die je in een oogopslag laten zien waar je met welke afvalstroom moet zijn.”

Op de goede weg

Ook het scheiden en aanbieden van uw grof huishoudelijk afval wil Maasgouw makkelijker voor u maken. Samen met de gemeente werkt RD Maasland aan een grondstoffenplan met gerichte experimenten om (her)bruikbare materialen en producten die bestemd zijn voor de milieustraat bij u aan huis of in de buurt op te halen. “Zo bekijken we of het mogelijk is om een handige tas van gerecycled plastic de “BEST-tas”, boeken, kleine elektronische apparatuur, speelgoed en textiel aan huis kunnen gaan inzamelen.”

Afval scheiden is belangrijk, zegt de beleidsmedewerker. Afval voorkomen nog veel belangrijker. “Vraag uzelf eens af: heb ik het product dat ik wil kopen wel écht nodig? En als iets kapotgaat: kan ik het nog repareren of misschien bij de kringloop aanbieden?  Een circulair Maasgouw begint bij bewustwording”, zegt Tom. De Stevensweertenaar geniet zichtbaar van zijn werk bij de gemeente Maasgouw. “Ik zie nu in de praktijk de resultaten van het beleid dat ik mee heb ontwikkeld. Zo draag ik lokaal mijn steentje bij aan een leefbare planeet. De resultaten zijn bemoedigend: we zijn op de goede weg in Maasgouw.” 

Beleidsmedewerker Afval Tom Peters
Klimaatactie

Global Goals

Gemeente Maasgouw heeft zich verbonden aan de Global Goals. Dit zijn 17 doelen voor een betere, duurzame wereld. Dit project draagt bij aan één daarvan. Lees hier meer over de Global Goals.