Samen maken we Maasgouw duurzamer

Het is weer zo ver, de Nationale Klimaatweek gaat van start! Dit is dé week waarin we stilstaan bij het klimaat, energie besparen en bewuster leven. We kijken naar wat we nu kunnen doen om energie te besparen, onze huizen duurzamer te maken, en andere manieren om zo onze impact op het klimaat te verkleinen. Iedereen kan een steentje bijdragen!

Waarom is energie besparen belangrijk?

Energie besparen is goed voor uw portemonnee én voor het klimaat. In Nederland willen we in 2050 energieneutraal zijn, wat betekent dat we samen minder energie moeten gebruiken. Het begint bij kleine stappen, zoals korter douchen of het vervangen van oude gloeilampen door LED-lampen. Wist u bijvoorbeeld dat een gezin in Nederland gemiddeld 19.500 kilo CO2 uit per jaar uitstoot? Dat kan wel iets minder. Bent u benieuwd wat uw eigen CO2 uitstoot is? Doe dan de CO2 test op Milieucentraal.

Wat doen wij?

We verduurzamen de openbare ruimte door bijvoorbeeld alle buitenverlichting te vervangen door LED-verlichting. Daarnaast werken we aan het verlagen van het energieverbruik binnen de gemeente en zetten we ons in voor een duurzamer Maasgouw. Hierbij ondersteunen we onze inwoners. Zo hebben we de campagne ‘Maasgouw gaat biodiverder’ opgezet, waarmee we de biodiversiteit in de gemeente stimuleren. Ook zijn we gestart met een isolatieactie en een subsidie om woningen te verduurzamen. Onze bespaarcoach Edwin helpt inwoners met gratis energieadvies aan huis, en we denken mee over grootschalige energieprojecten binnen onze gemeente. Vol trots hebben we bovendien het platform ‘Energiek Maasgouw’ gelanceerd. Via dit platform vindt u allerlei tips, advies en ondersteuning om energie te besparen en om in gesprek te gaan en tips en ervaringen uit te wisselen.

Energiek Maasgouw, alle best practices bij elkaar

Energiek Maasgouw is een community, een sociaal platform en een informatieve website, in één, waarop u als inwoner met elkaar in gesprek kan gaan. U kunt energiebesparingstips uitwisselen, leuke iniatieven voor verduurzaming delen en (duurzame) evenementen opzetten. We zijn benieuwd naar welke stappen u al heeft genomen. Laat het ons weten via info@energiekmaasgouw.nl

Wat kunt u thuis doen

Wilt u thuis direct aan de slag met energie besparen? Met een paar eenvoudige stappen kunt u al veel bereiken. 

  • Begin bijvoorbeeld door de thermostaat een graad lager te zetten. Dit scheelt al snel op uw energierekening en met een warme trui merkt u nauwelijks verschil in comfort.
  • Als u het nog niet heeft gedaan, vervang bijvoorbeeld oude lampen voor LED verlichting. LED lampen gebruiken minder energie en gaan veel langer mee dan gewone lampen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. 
  • Daarnaast kunt u energie besparen door apparaten niet op stand-by te laten staan, maar ze volledig uit te zetten wanneer u ze niet gebruikt. Deze kleine gewoonteverandering zorgt ongemerkt voor een grote besparing.
  • En vergeet ook niet met een deksel op de pan te koken. Het houdt de warmte vast, waardoor koken sneller gaat en minder energie kost. Dit lijkt een kleine stap, maar alle kleine beetjes helpen.

Een andere effectieve maatregel is het isoleren van uw woning. Goede isolatie houdt warmte vast, waardoor u minder hoeft te stoken. Hier helpen we u graag bij. We hebben een isolatieactie opgezet die u kunt combineren met de gemeentelijke subsidie. Zo zit u er aankomende winter warm en comfortabel bij en krijgt u ook nog geld terug. Voor meer informatie gaat u naar www.winstuitjewoning.nl/maasgouw.

Samen voor een Duurzaam Maasgouw

Tijdens de Klimaatweek zetten we energie en duurzaamheid in de schijnwerpers. Samen met onze inwoners, met jullie bouwen we aan een toekomst waarin we bewuster omgaan met energie. Doet u ook mee om Maasgouw duurzamer te maken? Voor meer informatie en handige tips om energie te besparen, kijk op https://www.energiekmaasgouw.nl/

Klimaatactie

Global Goals

Gemeente Maasgouw heeft zich verbonden aan de Global Goals. Dit zijn 17 doelen voor een betere, duurzame wereld. Dit project draagt bij aan één daarvan. Lees hier meer over de Global Goals.