Samen maken we Maasgouw, dus moet iedereen mee kunnen doen

In Maasgouw werken we aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen en de kans krijgt zijn talent te ontwikkelen. Een gemeenschap waar inwoners met elkaar verbonden zijn en elkaar helpen, zichzelf kunnen redden en tegen een stootje kunnen. Maar ook kunnen rekenen op professionele ondersteuning als het op eigen kracht niet lukt. Dit alles vraagt om een stevig fundament aan voorzieningen. Zoals buurtinitiatieven, netwerken en structuren: ook wel de sociale basis genoemd. Dat fundament kan de gemeente nooit in haar eentje leggen, dat moeten we samen doen. 

De sociale basis mag dan van oudsher stevig zijn in Maasgouw, door maatschappelijke ontwikkelingen komt ze steeds meer onder druk te staan. De bevolking vergrijst in een hoog tempo, wat betekent dat het voor steeds meer inwoners moeilijker wordt om actief deel te nemen aan de gemeenschap. Verenigingen hebben het vaak lastig om vrijwilligers te vinden en te behouden, omdat het vrijetijdsaanbod groter is dan ooit en mensen verder buiten hun dorp actief zijn.

Het begint bij de mensen zelf

Alle reden dus om de krachten in Maasgouw te bundelen. Samen met alle belanghebbende, zoals onze inwoners, ondernemers, verenigingen en zorgprofessionals maken we het mogelijk. “Kansrijke initiatieven beginnen niet bij de overheid, ze worden in de gemeenschap zelf geboren. Ze ontstaan uit de relatie tussen mensen, vanuit een gedeelde interesse. Alleen dan groeien ideeën uit tot een succes”, zegt Miep Dam, beleidsmedewerker Sociaal Domein bij gemeente Maasgouw. “Als gemeente sluiten we aan bij deze maatschappelijke ideeën. We denken mee, stimuleren samenwerking en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld door te zorgen voor plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en laagdrempelig activiteiten kunnen ontwikkelen. Waar ze kunnen sporten, spelen en bewegen en elkaar kunnen vinden in gezamenlijke interesses.”

Kansen voor iedereen

Aan goede initiatieven geen gebrek in Maasgouw. Neem het Talenthouse in Maasbracht dat jonge tieners via allerhande activiteiten de ruimte biedt om hun passie en talent te ontdekken. Of het project Kansrijke Start dat jonge ouders de mogelijkheid geeft om hun hart te luchten en ervaringen rond het prille ouderschap te delen. Ook voor ouderen zijn er diverse initiatieven die de onderlinge verbinding bevorderen en ertoe bijdragen dat zij gezond, veilig en met plezier oud kunnen worden. “Ook word ik blij van wat er op dit moment in Beegden gebeurt. Een groep inwoners neemt hier de verantwoordelijkheid en geeft zelf invulling aan gemeenschapshuis ’t Leuke. Het bewijs dat er écht iets gebeurt als mensen het zelf doen”, zegt beleidsmedewerker Miep die in december met pensioen gaat en het stokje nu langzaamaan overdraagt aan collega Francien Clout.

Samen werken zij aan een visie voor het verder versterken van de sociale basis. Gebaseerd op hun gesprekken in het veld, met inwoners, verenigingen en organisaties. Miep: “Kijkend naar de uitdagingen waar we voor staan, liggen er kansen voor ons allemaal. We moeten nog meer gaan samenwerken, meer over onze eigen grenzen heen kijken en kijken hoe we elkaar kunnen helpen en iedereen kunnen laten meedoen.” Francien vult aan: “Dat begint klein, door de verbinding te leggen in uw eigen straat en buurt, door naar elkaar om te kijken en ervaringen te delen. Alleen samen kunnen we iets moois creëren.”

Kom in beweging

Op het digitale platform www.meedoenmaasgouw.nl ziet u in een oogopslag wat er in uw buurt op het gebied van sport, cultuur en welzijn te doen is en hoe u daaraan kunt deelnemen. Heeft u zelf een idee voor een nieuw initiatief om de sociale basis te versterken? Aarzel niet en kom in beweging. Samen maken we Maasgouw.

Beleidsmedewerkers Miep en Francien

Global Goals

Gemeente Maasgouw heeft zich verbonden aan de Global Goals. Dit zijn 17 doelen voor een betere, duurzame wereld. Dit project draagt bij aan één daarvan. Lees hier meer over de Global Goals.