Omgevingsplan
Voor de hele gemeente maken we 1 omgevingsplan. In het omgevingsplan staan alle regels over wat we in onze gemeente kunnen zien en ervaren. Denk hierbij aan regels over de lucht, water, bodem en natuur. Of regels voor objecten, die we als mensen hebben gemaakt zoals wegen, vaarwegen, gebouwen en leidingen. Deze regels stonden voor 1 januari 2024 in bestemmingsplannen en in bepaalde verordeningen. Het omgevingsplan vervangt dit.
Beter overzicht
Het bij elkaar brengen van alle regels in een omgevingsplan leidt tot meer inzicht en een beter overzicht. Het maken van een omgevingsplan is een verplichting die voortkomt uit de Omgevingswet.
De gemeente heeft tot uiterlijk 2032 de tijd om het omgevingsplan te maken. Het is veel werk om alle regels over de fysieke leefomgeving in het omgevingsplan te zetten en ervoor te zorgen dat ze digitaal goed beschikbaar worden. De Omgevingsvisie vormt de basis voor het nog op te stellen Omgevingsplan.
Wat is een omgevingsplan?
- In een omgevingsplan staat wat er in een bepaald gebied mag worden gebouwd of verbouwd. Ook staat erin hoe de grond en de gebouwen mogen worden gebruikt. Zo staat er bijvoorbeeld waar woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen zijn.
- Wat er in het gebied mag gebeuren, hangt af van de bestemming van het gebied. Dat kan bijvoorbeeld wonen zijn, maar ook bedrijvigheid, landbouw of recreatie.
- Een omgevingsplan bestaat uit één of meerdere kaarten, regels en een toelichting.
- Iedereen moet zich aan een omgevingsplan houden: inwoners, bedrijven en instellingen, maar ook de gemeente zelf.
U kunt alle plannen bekijken via Regels op de kaart (voorheen: ruimtelijkeplannen.nl) of via de pagina vastgestelde omgevingsplannen op onze website.
Meer informatie
Bekijk de informatie op onze pagina over de Omgevingswet. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact met ons op.