Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dion Schneider

Vrijdag 3 januari vond de gezellige en sfeervolle nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis in Maasbracht plaats. Inwoners, verenigingen en ondernemers konden elkaar ontmoeten. Ook sprak burgemeester Dion Schneider zijn nieuwjaarstoespraak uit. Deze kunt u hieronder nalezen. 

Nieuwjaarstoespraak 2025

Dames en heren, beste inwoners van Maasgouw,

Het is een eer en een genoegen om hier vandaag wederom voor u te mogen staan, op de drempel van een nieuw jaar. Een moment waarop we even terugkijken op wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en met een gevoel van realistisch optimisme en hoop vooruitkijken naar wat komen gaat. Elk nieuw jaar biedt ons altijd de gelegenheid om onszelf opnieuw uit te vinden, om onze dromen na te jagen en om samen verder te bouwen aan onze prachtige gemeente Maasgouw.

Als burgemeester mag ik met trots zeggen dat Maasgouw, ongeacht welke kern het betreft, een gemeenschap is die zich kenmerkt door verbondenheid, door de kracht van onze inwoners en door de samenwerking tussen ons allen. We staan voor elkaar klaar, of het nu gaat om hulp in de buurt, een luisterend oor of het realiseren van gezamenlijke doelen. Dit is iets waar we als gemeenschap op kunnen bouwen en waar we in 2025 opnieuw verder mee kunnen gaan.

Terugkijkend op 2024 hebben we te maken gehad met uitdagingen, zoals de stijgende kosten van het dagelijks leven maar ook met politieke keuzes die onze leefomgeving direct raken. Denk bij dat laatste aan de investeringen in de gemeenschapsvoorzieningen. We hebben samen moeten doorzetten, creatieve oplossingen moeten vinden en hebben geleerd om flexibel om te gaan met onvoorziene omstandigheden. Maasgouw heeft zich bewezen als een veerkrachtige gemeenschap, die niet bij de pakken neerzit maar blijft werken aan een betere toekomst. Daarnaast mogen we met trots concluderen dat wij doorlopend kunnen leunen op een stabiele financiële huishouding. Daar waar je bij andere gemeenten ziet dat er fikse tekorten ontstaan of waarbij hierdoor  uitzonderlijke verhogingen van de gemeentelijke lasten worden toegepast, Maasgouw dit minimaal doet waardoor onze gemeente tot de top van de gemeenten gaan behoren als het gaat om lage gemeentelijke lasten. Dat laatste is trouwens niet zalig makend wanneer er vervolgens geen investeringen meer mogelijk zouden zijn. Maar ook op dat vlak blijft Maasgouw investeren in onze gemeenschap en worden er miljoenen gereserveerd voor onze kernen. Dit met het oog op de aantrekkelijkheid van onze kernen voor de inwoners van nu maar vooral ook voor de komende generaties.  

Een belangrijke exercitie die in 2025 hoge prioriteit zal gaan krijgen heeft als doel om onze gemeente verder te ontwikkelen, maar wel op een manier die past bij de waardevolle identiteit die we als Maasgouwers met ons meedragen. Daarom zal 2025 het jaar zijn waarin we zullen gaan inzoomen op de vraag: “wat is Maasgouw?” Een vraag die leidend moet zijn als het gaat om het bepalen van de koers voor de toekomst van onze gemeente met als doel om meer focus te gaan aanbrengen. “Wat is Maasgouw”? moet gebaseerd zijn op de identiteit van onze gemeente en het DNA van haar inwoners. Een krachtige duiding van wie en wat we zijn, om te voorkomen dat we “van alles een beetje” zijn, los van de verplichting om onze wettelijke taken zo goed mogelijk uit te voeren. Zijn we een gemeente die bijvoorbeeld bij uitstek wil groeien op het gebied van toerisme en recreatie of willen wij vooral inzetten op de kwaliteit van onze eigen woon- en leefomgeving of willen wij regionaal leidend zij als het gaat om bijvoorbeeld de energietransitie? Het antwoord op deze vraag is niet aan mij maar aan ons allen. 

Het antwoord op deze vraag zou moeten leiden tot een scherpe herkenbare meerjarenvisie die vervolgens weer moet leiden tot duidelijker en herkenbaarder beleid. Dit beleid moet worden ingezet door het gemeentelijk bestuur. Het bestuur moet hierbij kunnen rekenen op en zorgen voor draagvlak bij u, onze burgers, ondernemers en maatschappelijk middenveld zodat deze meerjarenvisie er een van ons allemaal wordt. 

Daarnaast dient het antwoord op “wat is Maasgouw” ook leidend te zijn op onze visie op communicatie, op burgerparticipatie maar ook op onze gemeentelijke voorzieningen, op woningbouw en eigenlijk alles waarop we beleid dienen te formuleren. Een herkenbare, gedragen en duidelijke visie zal uiteindelijk leiden tot een efficiënter werkende ambtelijke organisatie, een herkenbaardere politieke besluitvorming en uiteindelijk tot meer vertrouwen in en verbinding de lokale overheid. Iets wat wij, zeker in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, moeten nastreven. 

Dit proces is echter niet van vandaag op morgen doorlopen. Sterker nog, het gaat juist niet om het tempo in het vinden van een nieuwe balans maar om het verstevigen van de onderlinge verbinding tussen het gemeentelijk bestuur, de ambtelijke organisatie en onze gemeenschap. Hierin zie ik voor mezelf nadrukkelijk een verantwoordelijkheid als aanjager en verbinder.

Zo ziet u; de gemeente Maasgouw is en blijft in beweging. Enerzijds omdat we dat willen maar anderzijds ook omdat we dat aan onszelf verplicht zijn want ook de rest van de wereld staat immers niet stil. Helaas zijn de bewegingen in de rest van de wereld niet altijd positief te noemen. Brandhaarden zorgen voor internationale instabiliteit. Zorgwekkend. Daar waar we vroeger met een gevoel van de “ver van mijn bedshow” naar de media keken en wellicht hoofdschuddend het nieuws van verre oorden tot ons namen, worden we nu al enkele jaren geconfronteerd met het feit dat oorlog al niet meer zo ver van ons bed meer plaatsvindt. Sterker nog, de signalen dat Nederland zich moet realiseren hoe kwetsbaar onze vitale infrastructuur bij terroristische of militaire  aanvallen is en welke impact dit heeft op onze samenleving worden steeds meer benadrukt. De noodzaak om ons voor te bereiden op ontwrichting van onze samenleving hielden we jaren geleden nog niet voor mogelijk. Denk hierbij aan de langdurige uitval van elektriciteit, water, gas en communicatie. Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Ludy Schmidt deed onlangs een indringende oproep aan alle burgemeesters om hun inwoners hierop voor te bereiden. Ik vraag u dan ook om hier over na te denken. In dit tijdperk herleven we de tijden van de koude oorlog. Notabene in het jaar waarin we 80 jaar vrijheid herdenken en vieren. Met het besef dat wij kwetsbaar zijn dienen wij niet weg te kijken en ons voor te bereiden op mogelijke dreigingen en de schakel van onderlinge verbondenheid sterk te houden, niet met angst of in paniek, zeker niet, maar met ons gezond verstand.    

Mede met het oog op dit laatste is samenwerking een belangrijk aspect voor het nieuwe jaar. De gemeentelijke overheid kan niet alles alleen. Zo kan de gemeente niet alle problemen bij uitval van cruciale functies opvangen. Wij kunnen alleen het verschil maken door samen te werken met onze partners, zoals de provincie, het bedrijfsleven, de maatschappelijke organisaties en natuurlijk, u, de inwoners van Maasgouw. Zonder uw inzet en betrokkenheid kunnen we de grote ambities voor onze gemeente niet realiseren en onze kwetsbaarheid verminderen. 

Zoals ik aan het begin van mijn rede aangaf is de verbondenheid en de maatschappelijke betrokkenheid van onze inwoners groot. In dat kader wil ik dan ook iedereen bedanken die zich inzet voor onze gemeenschap, of het nu gaat om vrijwilligers, ondernemers, verenigingen, of ambtenaren. U maakt Maasgouw sterker, leuker en leefbaarder. Dankzij uw inzet kunnen we samen onze doelen bereiken en Maasgouw tot een nog mooiere plek maken om te wonen, werken en recreëren.

De vooruitzichten voor Maasgouw in 2025 zijn veelbelovend. We hebben een stevig fundament om op te blijven bouwen. Maar de belangrijkste factor voor succes is altijd de betrokkenheid van de mensen die in Maasgouw wonen. U bent de sleutel tot alles wat we willen bereiken.

Laten we dan ook samen het nieuwe jaar ingaan met een gevoel van optimisme en de wetenschap dat we de toekomst in onze eigen handen hebben: samen kunnen we alles bereiken.

Het nieuwe jaar is een kans. Een kans om te groeien, om te verbeteren, om te verbinden en om vooruit te kijken. Laten we deze kans met beide handen aangrijpen, laten we Maasgouw in 2025 samen nog mooier maken, en laten we zorgen dat iedereen zich welkom, gehoord en gewaardeerd voelt.

Namens het gemeentebestuur wens ik u allen een voorspoedig, gezond en gelukkig nieuwjaar. 

Dank u wel.