Melden van een zorgelijke situatie
Maakt u zich (grote) zorgen over iemand in uw familie of iemand uit de buurt? Ziet u een verward persoon op straat of voelt u zich thuis zelf niet veilig? Dan kunt u om hulp vragen.
U kunt bij verschillende meldpunten terecht:
- Veilig Thuis en kindermishandeling - als u zelf thuis niet veilig bent (of uw kinderen/huisgenoten).
- Meldpunt zorgwekkend gedrag (landelijk meldpunt) - als u zich zorgen maakt om iemand.
- Melding maken bij de gemeente - als de veiligheid van iemand uit uw omgeving in gevaar is.
- Team Bemoeizorg (Limburg) - voor als u zich zorgen maakt om iemand.
Veilig Thuis
Heeft u thuis te maken met geweld of kindermishandeling? Of maakt u zich bezorgd over de veiligheid van iemand? Dan kan Veilig Thuis u helpen. U kunt Veilig Thuis gratis bellen via 0800 - 2000. U wordt geholpen in uw eigen gemeente.
Meldpunt Zorgwekkend gedrag
Misschien schrikt u van iemand op straat die in de war lijkt, of maakt u zich zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt. Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag: zodat de persoon om wie u zich zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen.
Bel voor uw melding: 0800 - 12 05
Melding maken bij de gemeente
Maakt u zich (grote) zorgen over iemand in uw familie of iemand uit de buurt? Is de veiligheid van deze persoon of zijn omgeving in gevaar? Denkt u dat deze persoon daarom hulp of zorg nodig heeft, maar wil hij of zij geen hulp? Of kan deze persoon zelf geen hulp zoeken? Dan kunt u dit bij de gemeente melden. Dit doet u in het kader van de Melding wet verplichte GGZ (Wvggz).
Bel voor uw melding: 0475 - 85 25 00
Bemoeizorg Noord- en Midden-Limburg
Iedereen maakt zich wel eens zorgen over iemand anders. Vaak komt het vanzelf weer goed, maar er zijn momenten waarop dat niet het geval is. Denk bijvoorbeeld aan een vervuilde woning, vreemd/onbegrepen gedrag of overmatig middelengebruik. Dit kan leiden tot overlast, maatschappelijke achteruitgang of er voor zorgen dat iemand onder zijn problemen lijdt.
Het is goed om je zorgen te bespreken met de desbetreffende persoon. Echter het kan zo zijn dat dit niet lukt of dat de zorgen door degene in kwestie niet zo ervaren worden of dat hij/zij geen hulp wil aanvaarden. In dit soort gevallen kun je Team BZ (Bemoeizorg) inschakelen. Laagdrempelig en op een toegankelijke manier.