Kinderopvang, peutergroep en BSO

Om werk en kinderen te kunnen combineren, kunt u gebruik maken van de kinderopvang en/of de BSO. Voor kinderen vanaf 2 jaar is er een peuterprogramma. Als een kind een taalachterstand heeft, dan is extra ondersteuning mogelijk. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden in onze gemeente.

Kinderopvang en BSO

Met kinderopvang bedoelen we: een kinderdagverblijf, een gastoudergezin of buitenschoolse opvang (BSO). De kinderopvang is er voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor kinderen vanaf 4 jaar (die naar de basisschool gaan) is er de Buitenschoolse Opvang (BSO). 

Landelijk Register Kinderopvang

De gemeente controleert alle kindercentra en gastouderbureaus die in het Landelijk Register Kinderopvang (LKR) staan. Elk jaar bezoekt de GGD alle gastouderbureaus en kindercentra om te kijken of ze voldoen aan de wettelijke eisen. Is dit niet het geval is, dan moet het kindercentrum of gastouderbureau de deuren sluiten.

U kunt het Landelijk Register Kinderopvang online bekijken. Hierin vindt u ook alle gastouderbureaus en kindercentra van Maasgouw.

Kinderopvangtoeslag

In veel gevallen heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Alle informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit is voor zowel de kinderopvang, het peuterprogramma als de BSO. U kunt vaak ook een proefberekening maken via de organisatie van de kinderopvang of BSO.

Peuterprogramma's

Peuterprogramma’s stimuleren op een speelse manier de ontwikkeling van peuters. Hierdoor worden kinderen van 2 tot 4 jaar goed voorbereid op de basisschool. De peuterspeelzalen zijn onderdeel van kinderopvangorganisaties. Zij verzorgen de peuterprogramma’s in gemeente Maasgouw.

Kosten 

U betaalt een eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal. Hoeveel dat is, hangt af van de kinderopvangtoeslag. Informeer hiernaar bij de aanbieder van de peuterspeelzaal.

  • Hebt u recht op kinderopvangtoeslag? Dan betaalt u daarmee het peuterprogramma in de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag hangt af van uw inkomen.
  • Krijgt u geen Kinderopvangtoeslag? Dan betaalt de gemeente het grootste deel van het peuterprogramma. Dit doen we 40 weken lang, 2 dagdelen per week. We betalen rechtstreeks aan de kinderopvang. U betaalt een eigen bijdrage. Deze staat vast en is niet inkomensafhankelijk.

Kinderopvanglocaties in Maasgouw

Bij onderstaande locaties kunt u terecht voor de kinderopvang, peutergroep, BSO en/of VVE. 

Beegden

Natureluur
Locatie: Peutertuin & BSO De Fuut Beegden 
Leukenstraat 4
6099 AR Beegden
Natureluur groene én actieve kinderopvang
BSO en VVE

Heel

Kinderopvang Robbedoes
Sportparklaan 60 
6097CW Heel
Kindercentrum Robbedoes
Kinderopvang, BSO en VVE

Linne

Kinderopvang Roermond Maasgouw Echt-Susteren (KRMD)
Locatie: Kindcentrum Holderdebolder
Linnerhof 36
6067 EJ Linne
Kinderopvang Roermond
Kinderopvang, BSO en VVE

Maasbracht

Prokino Deugnietjes

Stevensweerterweg 26 a
6051 GS Maasbracht
Stichting Prokino Kinderopvang
Kinderopvang, BSO en VVE

Prokino Eigenweisje

Neutrale Hoek 4B
6051 KX Maasbracht
Stichting Prokino Kinderopvang
Kinderopvang, BSO en VVE

Maasbracht (vervolg)

Kinderopvang Roermond Maasgouw Echt-Susteren (KRMD)
Locatie: ’t Breerke 
Ankerstraat 1
6051 GG Maasbracht
Kinderopvang Roermond
BSO en VVE

Stevensweert

Kindercentrum Ut Kerreraad
Nieuwendijk 22a
6107 AW Stevensweert
Ut Kerreraad
Kinderopvang, BSO en VVE

Thorn

Kinderopvang Thornerkwartier
Molenweg 10 
6017 BM Thorn
Kinderopvang Thornerkwartier
Kinderopvang, BSO en VVE

Wessem

Kinderopvang Thornerkwartier
Het Schoor 1b
6019 EC Wessem
Kinderopvang Thornerkwartier
BSO en VVE

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

Soms hebben peuters en kleuters extra begeleiding nodig om een goede start op de basisschool te maken. Voor deze kinderen is er voor- en vroegschoolse educaties (VVE). Spelenderwijs worden kinderen extra begeleid om de taalontwikkeling te stimuleren. Ze worden begeleid door spelenderwijs te leren, thematisch en doelgericht te werken en bezig te zijn in een goede speelomgeving.

Hieronder leest u meer over VVE in onze gemeente. Bij de kindcentra vindt u de locaties waar VVE wordt aangeboden.

Wat is VVE? Wat is het doel?

Voorschoolse educatie is voor peuters van 2 en 3 jaar. Dit wordt aangeboden in de peutergroepen van de kinderopvang. Vroegschoolse educatie is voor kinderen van groep 1 en 2. De basisschool is hier verantwoordelijk voor. 

Wat betekent VVE voor mijn kind?

Voor voorschoolse educatie kan uw kind terecht bij (bijna) alle peutergroepen van de kinderopvang. Hier komt uw kind in contact met andere kinderen en kan het samen spelen. De medewerkers hebben extra aandacht voor uw kind. Er worden spelletjes en activiteiten gedaan om spelenderwijs te leren. En er wordt gefocust op praten en luisteren van de Nederlandse taal. 

Zodra uw kind naar de basisschool gaat, wordt de ontwikkeling van uw kind overgedragen aan de juf of meester. Op deze manier vindt er een goede aansluiting plaats.

Wat betekent VVE voor mij als ouder?

Uw betrokkenheid als ouder is belangrijk. Thuis kunt u spelenderwijs oefeningen doen met uw kind. Dit bevordert de ontwikkeling. De medewerkers van de kinderopvang, de juf of meester zal u uitleggen wat u thuis kunt doen. 

Hoe meld ik mijn kind aan voor VVE en wat kost het?

Voor VVE is gemeentelijke financiële ondersteuning beschikbaar. De kosten mogen geen belemmering zijn voor de ontwikkeling van uw kind. U krijgt daarom altijd een deel van de kosten vergoed:

  • Door kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de belastingdienst.
  • Door een gemeentelijke vergoeding aan te vragen bij de peuteropvang.

De kosten zijn afhankelijk van uw inkomen.

Hoe meld ik mijn kind aan?

Aanmelden voor VVE gaat via het consultatiebureau. Zij kijken of uw kind in aanmerking komt voor het VVE-programma. Als u wilt bespreken of uw kind extra ondersteuning nodig heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Lokaal beleid VVE

Gemeente Maasgouw wil kinderen een kansrijk perspectief bieden. Kinderen moeten zich veilig voelen en opgroeien in een omgeving die ze prikkelt, stimuleert en de ruimte biedt om op ontdekkingstocht te gaan. De gemeente Maasgouw vindt samen met de partners van de kinderopvang, de GGD/jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het onderwijs dat aandacht voor de ontwikkeling van de jongste inwoners cruciaal is. 

Jonge kinderen leren door spelen, onderzoeken en ontdekken. Door samen te blijven investeren in een 'kansrijke' speelleeromgeving, worden kansen geboden voor jonge kinderen om mee te doen en een goede startpositie te verwerven voor het basisonderwijs. Daarom werken we samen aan het VVE-beleid.

Het VVE-beleid is via onderstaande link online te lezen.

Lokaal beleid Voorschoolse opvang en VVE Maasgouw 2025 - 2028