Kansrijke Start
Wilt u uw kind een goede start in het leven geven? Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start helpt daarbij! De eerste 1000 dagen van een kind zijn heel belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling. Wist u dat dingen zoals voeding, stress bij ouders en blootstelling aan rook veel invloed kunnen hebben op de gezondheid en toekomst van uw kind? Daarom richt Kansrijke Start zich op goede voorlichting, ondersteuning en begeleiding, zodat elk kind een gezonde start krijgt!
Het helpt aanstaande ouders met het vergroten van hun zelfvertrouwen bij de opvoeding en bij het vragen om advies binnen hun eigen netwerk of ondersteuning binnen het sociaal domein.
Samenwerking
Bij Kansrijke Start werken gemeenten, het medisch domein en het sociaal domein samen voor een duurzame en preventieve gezondheidsaanpak. In Maasgouw werken we nauw samen met verloskundigen, Jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en andere partners die werken met jeugdigen en ouders om u de beste ondersteuning te bieden. Hieronder leest u waarmee we u kunnen helpen.
Nu Niet Zwanger (voor de zwangerschap)
Bent u nog niet zeker of u op dit moment een kind wilt? Het programma 'Nu Niet Zwanger' helpt u om bewust en goed geïnformeerd deze keuze te maken. Speciaal getrainde professionals ondersteunen u met advies over een kinderwens, seksualiteit en anticonceptie, zodat u altijd de regie houdt over uw eigen leven.
Wilt u het gesprek over een mogelijke kinderwens of anticonceptie met een van de professionals? Neem dan contact op met één van onderstaande organisaties: verslavingszorg, GGZ, verstandelijk gehandicaptenzorg, vrouwenhulpverlening, GGD, Sociaal wijkteam, MEE, dak- en thuislozenzorg, jeugdzorg, welzijnszorg, maatschappelijk werk, Centrum voor Jeugd en Gezin of Veilig Thuis.
Prenataal Huisbezoek (tijdens de zwangerschap)
Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over de zwangerschap en de baby kunt u stellen aan de verloskundige. Soms zijn er andere vragen of zorgen die u wilt bespreken, tijdens de zwangerschap of als de baby er is. Zorgen waarbij uw verloskundige en de kraamzorg niet kunnen helpen.
Bijvoorbeeld over geld, over hoe u uw kind kunt opvoeden of zorgen over ruzie met uw partner of familie. Het is fijn als u deze onderwerpen al tijdens de zwangerschap kunt bespreken. De jeugdverpleegkundige van GGD Limburg-Noord helpt aanstaande ouders al tijdens de zwangerschap. Zo maken ouders en baby een goede start.
Deze hulp van de jeugdverpleegkundige noemen we een prenataal huisbezoek. Dit is vrijwillig en gratis. U kunt uw vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar u, stelt vragen en kan u informatie en adviezen geven. Als er extra hulp nodig is, kan diegene u ook helpen.
VoorZorg (tijdens en na de zwangerschap)
VoorZorg is een intensief huisbezoekprogramma voor aanstaande moeders in een zeer kwetsbare situatie, die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Zij krijgen ondersteuning van een gespecialiseerd VoorZorg-verpleegkundige die ondersteunt bij de zwangerschap, het ouderschap, de verzorging en opvoeding, gezondheid en levensloopontwikkeling en bij het krijgen van betere toegang tot hulp. De huisbezoeken beginnen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap tot het kind 2 jaar is.
Bent u of kent u een jonge zwangere vrouw die mogelijk in aanmerking komt voor het programma VoorZorg? De GGD Limburg helpt u graag verder.
Centering Zorg (Zwangerschap en Ouderschap)
Wilt u graag andere (aanstaande) ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen? Bij de Centering bijeenkomsten komen (aanstaande) ouders samen in groepen, zodat u naast de medische controles, ook kunt praten over allerlei onderwerpen die spelen rondom ouderschap. Bij de Centering Plus-variant wordt u zelfs ondersteund door zowel medische als sociale professionals. Zo bouwen we samen aan een sterk netwerk en verlagen we de drempel om hulp te vragen. Maasgouw werkt hierbij samen met de verloskundigenpraktijk in Linne.
Bent u zwanger of heeft u net een kind gekregen? Neem dan contact op met uw verloskundigenpraktijk Bollebuik (Linne) of GGD Limburg-Noord voor meer informatie over deelname aan de Centering bijeenkomsten.
Stichting Babyspullen
De gemeenten Maasgouw en Echt-Susteren werken samen met Stichting Babyspullen. De stichting wil ervoor zorgen dat elk kind een gezonde en veilige start krijgt. Ze ondersteunen ouders met een laag inkomen of schulden met babystartpakketten.
Stichting Babyspullen helpt ouders die het financieel moeilijk hebben. Ze bieden praktische hulp met babystartpakketten. Deze pakketten bevatten nieuwe en tweedehands spullen die nodig zijn in de eerste twee levensjaren van een kind. Denk aan kleertjes, luiers, verzorgingsproducten en speelgoed. Gemeente Maasgouw geeft per pakket een financiële bijdrage en ondersteunt zo kwetsbare gezinnen in de regio.
U kunt een pakket niet zelf aanvragen. Hulpverleners in het medisch en sociaal domein melden gezinnen aan die deze steun nodig hebben, zoals de verloskundige, huisarts, (jeugd)zorgaanbieder, Centrum voor Jeugd en Gezin, Algemeen Maatschappelijk Werk, Stichting Leergeld, Vluchtelingenwerk, Jeugdgezondheidszorg en Stichting MEE.