Inzicht in toekomstperspectief van energieknooppunt Clausgebied Maasbracht

Het Clausgebied in Maasbracht (Brachterbeek) is al decennialang een energieknooppunt van nationale betekenis. De Clauscentrale van RWE speelt een grote rol in de elektriciteitsvoorziening van Nederland en de hoogspanningsstations van Tennet en Enexis vormen een belangrijk knooppunt in het hoogspanningsnetwerk. Door de energietransitie komen er in de toekomst veel nieuwe, grote energieprojecten van nationaal en provinciaal belang op dit knooppunt af. Om zicht te krijgen op de impact van deze projecten op het energieknooppunt Clausgebied lieten de Provincie Limburg, de gemeente Maasgouw en RWE een onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek is eind april afgerond. 

Toekomstperspectief

Uit het onderzoek blijkt dat er in de toekomst (mogelijk) enkele grootschalige energieontwikkelingen op het Clausgebied en omgeving gaan afkomen. Daarover is nog verdere besluitvorming nodig. Het gaat daarbij om de volgende ontwikkelingen en projecten:

  • Hoogspanningsnetwerk (verzwaring en uitbreiding): Er wordt in de komende jaren gewerkt aan de vernieuwing van de hoogspanningsstations in Maasbracht. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen voor de verzwaring van de 380 kV verbinding naar Graetheide en de uitbreiding van de hoogspanningsverbindingen richting Eindhoven.
  • Verduurzaming Clauscentrale: de gasgestookte Clauscentrale moet gaan verduurzamen om aan de doelen voor CO2-reductie in het Klimaatakkoord te kunnen voldoen. Dan kan door het afvangen van CO2 of het omschakelen naar waterstof.
  • De Delta Rhine Corridor moet een corridor gaan vormen voor onder meer waterstof en CO2 leidingen en stroomkabels. Onderzocht wordt of deze corridor ook aangesloten kan worden op het energieknooppunt Clausgebied. 
  • Aanlandingslocatie voor windstroom van zee (VAWOZ): met nieuwe gelijkstroomkabel(s) worden  de windparken op de Noordzee via converterstations aangesloten op het hoogspanningsnetwerk. Daarbij wordt ook gezocht naar ruimte van een converterstation in de buurt van de hoogspanningsstations in Maasbracht.
  • Elektrolyse/waterstofproductie: als er stoomkabels van de windparken op zee via een converterstation in de buurt van Maasbracht gaan aanlanden, kan er bij het energieknooppunt Clausgebied ook een elektrolyse installatie worden gerealiseerd voor de productie van groene waterstof. 

Een belangrijk deel van de energieprojecten kan gerealiseerd worden binnen de bestaande energieclusters van het Clausgebied en het terrein van Tennet. Voor een deel van deze energieprojecten moet nog ruimte worden gevonden in een nieuw, derde energiecluster.

Wethouder Sjors Blomen (energietransitie): “Alhoewel het rapport niet beslissend is, geeft het ons wel veel inzichten in de ontwikkelingen die er op ons afkomen en de procedures die daarbij horen. Het rapport geeft ons en de inwoners van Brachterbeek en Maasbracht een goede startpositie, waardoor we beter vervolgstappen zorgvuldig kunnen doorlopen.”

Vervolgtraject

Het college van B&W heeft het rapport op 21 mei jl. behandeld in de collegevergadering. Daarbij is een raadsvoorstel voor de gemeentelijke standpuntbepaling over het onderzoeksrapport vastgesteld. Het raadsvoorstel en het onderzoeksrapport vindt u onderaan deze pagina. Meer informatie staat ook op de pagina Onderzoek toekomstperspectief Clauscentrale-terrein en omgeving. De behandeling van het raadsvoorstel over het onderzoek vindt plaats in de commissievergadering van 20 juni 2024 en vervolgens in de raadsvergadering van 9 juli 2024. Zodra de agenda en stukken beschikbaar zijn, vindt u deze via de links. 

Inspreekrecht

Over het raadsbesluit met het gemeentelijke standpunt over het onderzoeksrapport kunt u een schriftelijke inspraakreactie indienen bij de gemeenteraad. Dit kan via [email protected].  Daarnaast kunt u ook mondeling inspreken door gebruik te maken van het inspreekrecht over raadsvoorstellen in de commissievergadering van 20 juni. Kijk voor meer informatie over spreekrecht op onze website.