Help de Limburgse natuur: lever overgebleven medicijnen in
In Nederland gebruiken we met z’n allen steeds meer medicijnen. Medicijnresten in het water vormen een steeds groter probleem voor de ecologische waterkwaliteit en voor het maken van drinkwater. Een deel van de medicijnresten komt in het rioolwater terecht via urine en ontlasting. Of door uw handen te wassen of te douchen terwijl er medicinale resten, zoals zalf, op de huid zitten. En soms komen medicijnresten in het rioolwater terecht, doordat overgebleven medicijnen worden doorgespoeld via het toilet of de gootsteen.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om het merendeel van de medicijnresten uit ons afvalwater te zuiveren. Dus stroomt een steeds grotere hoeveelheid medicijnresten naar het oppervlaktewater zoals sloten, beken en rivieren. Dat zien we helaas dus ook in ons mooie Limburgse waterlandschap. De toename van medicijnresten in het water van onze sloten, beken en rivieren beïnvloeden de planten en dieren die in het water leven. Medicijnresten in sloten, beken en rivieren hebben negatieve effecten op onze mooie Limburgse natuur. Een typisch Limburgse vis - de Elrits - die alleen in schoon water kan leven, is hierdoor al op veel plekken verdwenen uit de Limburgse natuur.
Week van Ons water
Om mee te helpen aan een schone Limburgse natuur houden de gezamenlijke huisartsen en apothekers van regio Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een inzamelactie om ongebruikte overgebleven medicijnen te verzamelen. In de Week van Ons Water – zaterdag 19 oktober tot zondag 3 november 2024 – kan iedereen overgebleven medicijnen inleveren bij de huisartspraktijk of apotheek. De medicijnen die worden ingeleverd, worden via de afvalverwerker op een verantwoorde wijze vernietigd in speciale verbrandingsovens. Reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen.
Inzamelactie
Heeft u thuis overgebleven medicijnen waar u niets meer mee doet? Spoel ze dan niet door het toilet of de gootsteen. Maar breng deze naar uw huisartspraktijk of apotheek. Daar vindt u een inzamelbox met daarop de Elrits, het typisch Limburgs visje, die zó van schoon water houdt. Door uw overgebleven medicijnen in de inzamelbox bij de huisartspraktijk of apotheek te deponeren, helpt u de Limburgse natuur!
Hoe lever ik medicijnresten in bij de apotheek?
- Doosjes: lever alleen de strips in, de lege doosjes mogen bij het oud papier, maar verwijder (voor uw privacy) wel het etiket.
- Flesjes en tubes: verwijder (voor uw privacy) het etiket
- Lege glazen flacons: mogen in de glasbak.
- Gebruikte naalden: moeten altijd in de naaldencontainer