Een goed idee!

Heb je een mooi idee voor jouw straat, buurt of kern? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Misschien kan de dorpscontactpersoon wel helpen! Hier lees je wat je kunt doen. 

Stap 1 

Je hebt een idee voor een verbetering in jouw straat of dorp die zorgt voor meer verbinding en ontmoeting. Een idee dat de leefbaarheid van jouw straat, buurt of kern verhoogd. 

Stap 2

Neem contact op met onze dorpscontactpersoon Wendy. Zij heeft een groot netwerk in Maasgouw én kent de weg in het gemeentehuis (en naar de juiste potjes). 

Stap 3

Bespreek je idee met Wendy. Zij kijkt of ze je kan helpen, met haar kennis, haar netwerk, het Leefbaarheidsfonds of op een andere manier.

Stap 4

Start met het schrijven van een plan. De dorpscontactpersoon kan je daar ook bij helpen. Het is slim om de 6 w’s te gebruiken: 

  • Wat
  • Waarom
  • Voor Wie
  • Wanneer
  • Waar
  • Wijze waarop... 

Vergeet ook de begroting niet!

Stap 5 

En nu komt het leukste deel: samen aan het werk om je idee om te toveren tot een resultaat! 
Voorbeelden van mooie ideeën vind je op de pagina van de dorpscontactpersoon.

Samengevat

We hebben het stappenplan samengevat in een handige afbeelding.

een goed idee

Voorbeelden uit de praktijk

Aan onderstaande projecten heeft het Leefbaarheidsfonds een bijdrage geleverd:

Dorpsraad Ohé en Laak

In Ohé en Laak is er een dorpsraad opgericht, genaamd 'Oos Genoea en Laak'. Richard Geelen, sinds vier jaar woonachtig in Ohé en Laak, is voorzitter van de dorpsraad. Hij vertelt over het hoe en waarom van de dorpsraad. 

“In januari 2024 was er een bijeenkomst over de Omgevingsvisie voor Ohé en Laak. We zouden toen een terugkoppeling krijgen van de enquête en de superleuke en interessante brainstormsessie over de Omgevingsvisie die we eerder gehad hadden in het dorp. Tot onze verbazing en onvrede kregen we alleen een stuk gepresenteerd over toerisme en niet over een ruimtelijke beleidsvisie in de brede zin. Die onvrede was er ook bij mij en ik heb die avond van me laten horen, net zoals overigens de nodige mede-dorpsgenoten. Omdat de gemeente dezelfde avond ook de wens uitsprak voor een dorpsraad als sparringspartner ben ik meteen naar een paar mensen toegestapt of ze een dorpsraad wilde oprichten. Wie A zeg, moet ook B zeggen natuurlijk.”

Leefbaarheidsfonds

Op de foto staan v.l.n.r.: Karin Beijer (secretaris), Maarten Tissen, Richard Geelen (voorzitter), Bart Sangers (penningmeester), Albert Griens, Roger Turlings en Maarten Meijer.

Een warm hart

“In Ohé en Laak was er al heel lang een dorpsraad in oprichting. Maar door allerlei omstandigheden kwam die niet echt van de grond. Vanaf die sessie in januari met de gemeente zijn we met 13 personen, die het dorp een warm hart toedragen, bij elkaar gekomen. We hebben vanaf toen best wel gas gegeven, want op 22 april was de dorpsraad een feit. Toen we onze handtekening gingen zetten gaf ook de notaris aan dat dat behoorlijk snel is. Maar dat past ook bij Ohé en Laak! We zijn een heel ondernemend dorp. We hebben net wat meer dan 800 inwoners en ruim 150 bedrijven, organisaties en stichtingen! Dat is best wel veel.”

Linking pin

“We willen als dorpsraad graag een linking-pin zijn tussen het dorp en de gemeente. Maar ook een schakel in het dorp zelf, dus dat we kennis krijgen van elkaar wat we doen. Eén van de eerste dingen die we daarom gaan oppakken is een agenda met activiteiten in het dorp. Een groter onderwerp is de verkeersoverlast op de Raadhuisstraat/Dorpsstraat. Daarvoor zijn we op zoek naar mensen die willen deelnemen aan de op te richten werkgroep. Sowieso zoeken we deelnemers en kartrekkers voor werkgroepen op andere actuele onderwerpen. Dus als iemand een goed idee heeft voor ons dorp, horen we dat graag. En ook natuurlijk of diegene er samen met ons mee aan de slag wil gaan!”

Iets heel moois

“Na die bijeenkomst in januari kwam dorpscontactpersoon Audrey naar me toe en gaf aan dat ze het een heel goed idee vond, een dorpsraad. Dat werd later ook met veel enthousiasme bevestigd door dorpscontactpersoon Wendy. We hebben uiteindelijk een bijdrage gekregen uit het Leefbaarheidsfonds om de dorpsraad op te richten, iets wat we zeer waarderen natuurlijk. Als er niet zoveel onvrede was geweest over de bijeenkomst in januari dan was er nu waarschijnlijk geen dorpsraad geweest. Dus eigenlijk is uit iets negatiefs, iets heel moois ontstaan.”

Minibieb in Brachterbeek (april 2024)

Er is een minibieb bij het Baekerhoes in Brachterbeek is geopend! Iedereen die wil, kan een boek uitzoeken om te lezen. De minibieb is een initiatief van Desirée van Montfort uit Brachterbeek en is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds. Desirée vertelt hoe ze dit voor elkaar gekregen heeft. 

“Met het idee voor een minibieb liep ik al wat langer rond. Door mijn werk in de kinderopvang ben ik veel bezig met taal. Ik vind het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk met taalontwikkeling beginnen. Alles is verwikkeld met taal! Vooral jongeren lezen niet meer zo graag en zitten veel achter de PlayStation of de tablet met Roblox. En natuurlijk vind ik het zelf heel leuk om te lezen.” 

Aan tafel

“Via via ben ik in contact gekomen met dorpscontactpersoon Wendy. Wendy vond de minibieb meteen een goed idee. We zijn aan tafel gaan zitten en hebben bedacht hoe we dit voor elkaar zouden kunnen krijgen. Wendy kwam met het idee voor de minibieb bij het Baekerhoes. Het bestuur van het Baekerhoes vond het gelukkig ook een goed idee.” 

Minibieb

Tekenen en knutselen

“Mijn dochter en ik hebben de minibieb ontworpen. Ze is nu 8 jaar en wilde graag mee helpen. We zijn samen gaan tekenen en knutselen. Papa heeft uiteindelijk gezorgd dat alle maten klopten. De mensen van PSW hebben in hun timmerwerkplaats de minibieb gemaakt. Heel leuk, met foto’s werd ik steeds op de hoogte gehouden van de vorderingen.” 

Leren delen

“Nee, aan boeken om de minibieb te vullen hebben we geen tekort. Ik had m’n dochter opdracht gegeven om eens in haar boekenkast te snuffelen om te kijken welke boeken ze zou kunnen afstaan. Dat was meteen een mooie manier om haar te leren om te delen! Natuurlijk heb ik ook bij mijn boeken gekeken. Via Facebook had ik een verzoekje geplaatst of mensen boeken over hadden. Daar werd op gereageerd en die boeken ben ik gaan ophalen hier en daar.”  

Boeken voor alle leeftijden

“Mensen mogen het boek na het lezen weer terugbrengen of een ander boek erin leggen, maar dat hoeft niet. Ik vind het vooral belangrijk dat de minibieb voor iedereen laagdrempelig toegankelijk is. Daarom is de minibieb gevuld met boeken met allerlei genres en voor alle leeftijden, van 0 tot en met 100.” 

BieëgdjerAGENDA (maart 2024)

Drie keer per jaar verschijnt de BieëgdjerAGENDA, een papieren agenda met daarin de openbaar toegankelijke activiteiten in Beegden. Alle inwoners van Beegden ontvangen deze in hun brievenbus.

Hoe is dit idee ontstaan? We vragen het Louis Noblesse. Louis regelt de publiciteit voor de Werkgroep Heemkunde. Hij neemt ook de redactie voor de BieëgdjerAGENDA voor zijn rekening.

Niet iedereen wil online

“Het idee voor de papieren agenda is ontstaan vanuit de vraag van, vooral de wat oudere, mensen uit het dorp. Zij gaven aan het vervelend te vinden dat ze niet meer weten wat er te doen is. ‘t Waekblaad verschijnt vaak niet, ook de Klepper en de gemeentegids zijn verdwenen. Niet iedereen vindt het prettig om online informatie te zoeken. De papieren agenda is dan ook heel goed ontvangen in het dorp.”

Officiële overhandiging van de BieëgdjerAGENDA

Mevrouw Timmermans van de Huiskamer Plus krijgt de tweede Bieëgdjer Agenda van Har Knoops overhandigd. Naast Har Knoops staan Louis Noblesse en Paul Pollaert.

Kosten zelf dragen

“In de eerste instantie bleek er bij de gemeente geen potje te zijn voor de BieëgdjerAGENDA. Toen hebben we als Heemkunde besloten om het idee toch uit te werken en de kosten zelf te dragen. In de statuten van de Werkgroep Heemkunde staat namelijk dat de Werkgroep Heemkunde ook openbare publicaties tot hun taak rekent. Ook hebben we voor de eerste editie wat sponsoren gevonden.”

Dat willen wij ook!

“Afgelopen december zagen de dorpscontactpersonen Wendy en Audrey bij ‘t Leuke de agenda liggen. Ze zijn toen zelf met het aanbod gekomen van een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds. Ze zeiden: “Dit is zo’n goed idee, dat hadden we zelf nooit kunnen bedenken!” Dat was opvallend natuurlijk. Normaal moet je zelf de weg zoeken naar het geld. Het mooie is dat Audrey en Wendy de agenda hebben meegenomen naar andere plekken en daar krijgen ze te horen: “Dit willen wij ook!”

Het Beegdense gevoel

“Ons geluk is dat de Werkgroep Heemkunde alles in huis heeft om dit zelf te maken. Als Werkgroep Heemkunde Beegden is er een prima samenspel. We horen  regelmatig: ‘Hoe krijgen jullie dat allemaal voor elkaar?’ “Dat is het Beegdens gevoel, dat hebben de mensen gewoon die hier wonen”,  zegt Louis terwijl er een grote trotse glimlach verschijnt op zijn gezicht.  

Logo BieëgdjerAGENDA

Meer hulp

Soms is er (meer) geld nodig om je idee uit te kunnen voeren. Het Oranjefonds en Jantje Beton kunnen misschien ook helpen. Heb je extra handjes nodig? Denk dan ook aan het werven van vrijwilligers.

Lees verder