“Clientondersteuner maakt net dat verschil door mee te lopen”
Net als iedereen willen ook mensen met een beperking meedoen in alle onderdelen van het leven. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Bij MEE zijn ze ervan overtuigd dat iedereen mee moet kunnen doen. En soms heb je daar hulp bij nodig. MEE biedt dan de helpende hand als het gaat om informatie, advies en hulp. Of het nu gaat om opvoeding, ontwikkeling, onderwijs, werk, wonen of geldzaken.
Het Sociaal wijkteam stelt zich aan u voor
Bij het Sociaal wijkteam kunt u terecht met allerlei vragen over bijvoorbeeld opvoeden, gezondheid en wonen. In een reeks verhalen stellen de mensen achter het Sociaal wijkteam zich de komende tijd aan u voor. Deze keer Petra Jacobs. Petra zit in het Sociaal wijkteam als cliëntondersteuner. Zij vertelt u wat ze doet en ook waarom.
Professionele cliëntondersteuning
MEE is een professionele organisatie voor mensen met een beperking. In het bijzonder mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme, niet aangeboren hersenletsel en chronisch zieken. “Beperkingen die vaak niet zichtbaar zijn”, legt Petra Jacobs uit. Petra is als cliëntondersteuner werkzaam bij MEE. “Een cliëntondersteuner helpt mensen met een beperking bij vragen of problemen die ontstaan door de beperking. Ze staan naast de cliënt en denken mee om samen een goede oplossing te vinden, zodat de cliënt uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk meedoet aan een inclusieve maatschappij, een samenleving waarin iedereen meedoet.”
Moeilijk om hulp te vragen
De professionals van MEE kennen de mogelijkheden en weten waar een cliënt wellicht tegenaan loopt. “Binnen het Sociaal wijkteam werken we ook met verschillende andere organisaties samen die hulp en ondersteuning bieden”, legt Petra uit. Twee ochtenden in de week werkt Petra, tijdens het inloopspreekuur van het Sociaal wijkteam, als cliëntondersteuner vanuit De Spil in Maasbracht. “Sommige cliënten vinden het moeilijk om hulp te vragen. Ze willen het zo graag zelf doen. En toegeven dat het niet lukt is niet altijd makkelijk. Het is dan juist goed om hulp te vragen. Door onze ondersteuning durven mensen met een beperking vaak weer te geloven in hun eigen mogelijkheden.”
Regie blijft bij de cliënt
Soms is het ook een mantelzorger of een familielid die een hulpvraag namens een cliënt met een beperking bespreekbaar maakt. Volgens Petra is het wel van groot belang dat de regie blijft liggen bij de cliënt. “Daar hoort die ook thuis! Doordat de cliënt zelf keuzes maakt en de regie voert, wordt de kwaliteit van hun bestaan vergroot. En daar waar het nodig is ondersteunt de cliëntondersteuner van MEE. Bovendien wordt door onze ondersteuning in veel gevallen een groter beroep op voorzieningen voorkomen of uitgesteld.”
De overstap
Petra was jarenlang werkzaam bij verschillende gemeenten binnen het Sociaal Domein. Ze was voornamelijk bezig op het gebied van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Ongeveer een half jaar geleden werd ze getriggerd om de overstap te maken naar MEE. “Het was tijd voor iets anders. Ik wilde me meer verdiepen in dit stukje zorg. Daar ligt mijn hart veel meer”, vertelt Petra. “Ik kan vaak bij cliënten net dat verschil maken door even mee te lopen. En dat voelt heel fijn.” In het begin liep ze nog wel eens tegen moeilijkheden aan als ze in de oplossingsstand schoot. “Je moet de cliënt de kans geven om het zelf te doen. Wel met een beetje hulp, maar daar is niks mis mee. Op deze manier kan de cliënt meedoen. En dat is wat MEE juist wil bereiken!”
Meer informatie
Het Sociaal wijkteam is er voor ondersteuning, informatie en advies en hulp aan inwoners. U kunt bij het Sociaal wijkteam terecht met allerlei vragen. Niet alleen voor uzelf, maar ook als u iemand kent die hulp nodig heeft. Zij denken met u mee, ondersteunen u en helpen u met zoeken naar een passende oplossing voor uw vraag. Neem gerust contact op met het Sociaal wijkteam. Kijk voor meer informatie op onze website . Meer informatie over MEE is te vinden op de website van MEE De Meent Groep.