Biodiversiteit herstellen
Gemeente Maasgouw zet zich in om natuur en biodiversiteit te herstellen en vergroten. Zo is ecologisch verantwoord beheer van bermen, akkerranden, gazons, tuinen en schoolpleinen opgenomen in het coalitieakkoord.
Maar we doen meer. We betrekken ook onze inwoners hierbij. Met onze inwoners hebben we kansen verkend om de biodiversiteit verder te herstellen. Deze kansen zijn vertaald naar concrete maatregelen waar we mee aan de slag gaan. Deze vindt u hieronder.
Wat is biodiversiteit eigenlijk?
Biodiversiteit staat voor "veel verschillende soorten leven". "Bio" betekent leven "diversiteit" betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor veel verschillende soorten planten en dieren. Het is belangrijk dat we bijvoorbeeld niet alleen konijnen hebben, maar ook gras voor de konijnen om van te eten en roofdieren die weer op de konijnen jagen. Veel verschillende soorten is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Daarom zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor veel verschillende bloemen en planten, waardoor er ook meer vlinders en bijen kunnen leven.
Bijen
Wij houden bij het beheer van onze bermen, wadi’s en plantsoenen rekening met bijen. Wij proberen voor voldoende nestplaatsen en voedsel te zorgen. Door gefaseerd te werken zorgen we ervoor dat er altijd voldoende nest- en schuilplekjes maar ook voedsel aanwezig zijn. In 2021 zijn we begonnen met het inventariseren van onze groenvoorzieningen op het voorkomen van bijen. Er zijn toen maar liefst 120 soorten op onze eigendommen aangetroffen, waaronder 24 bedreigde soorten van de zogenaamde rode lijst. De inventarisaties helpen ons om het beheer nog beter op bijen af te stemmen.
Wilgen voor bijen
Op de Beegderheide hebben we samen met vrijwilligers die zich voor dit natuurgebied inzetten authentieke wilgen opgekweekt en in het gebied aangeplant om zo de donkere wilgenzandbij en veenhommel een steuntje in de rug te geven.
Klimaatvriendelijk gras
De Nederlandse zomers worden steeds warmer en droger. Hierdoor droogt de bodem vaker uit en is het lastig om gazons mooi te houden. Een uitgedroogde bodem zorgt ervoor dat de mijten, aaltjes, (regen)wormen, schimmels en bacteriën die in de bodem leven, het steeds moeilijker krijgen en de kwaliteit van de bodem afneemt.
Daarom gaan wij steeds meer traditionele grasveldjes omvormen naar klimaatvriendelijk gras. Dat is gras waaraan speciale laagblijvende kruidenmengsels zijn toegevoegd zoals madelief, biggekruid, duizendblad en diverse klaversoorten. Door deze zadenmengsels te gebruiken en minder te maaien, laten we meer kruiden tot bloei komen en verbeteren we de bodemkwaliteit. Dat is niet alleen gunstig voor het bodemleven, maar ook voor insecten die het nu moeilijk hebben.
Maaien: geen half werk
Kruidenrijke graslanden worden soms niet of voor de helft gemaaid. Bosjes, knotbomen en hagen worden niet allemaal tegelijk gesnoeid. Dat is géén half werk! Met deze aanpak zorgen we ervoor dat er altijd voldoende voedsel en schuilplekken voor insecten en vogels zijn.
Een dijk vol lokale kruiden
Planten en bomen doen het het best in een gebied waar ze van nature thuis horen. Daarom kijken we of het lukt om met kruidenzaad uit de omgeving de biodiversiteit op dijken en in bermen te vergroten. Op twee dijken in Stevensweert zaaiden inwoners uit Stevensweert en Ohé en Laak drie vakken in met door henzelf in de omgeving verzameld kruidenzaad. Deze vakken worden vijf jaar lang gevolgd en op een vergelijkbare wijze beheerd.
In 2023 en 2025 kijken we of we verschillen kunnen zien tussen dijken mét en zonder extra kruidenzaad. We hopen ook dat lokale plantensoorten die verdwenen zijn, terugkomen. De sleutelbloem bijvoorbeeld.