Asbest verwijderen
Als u een deel van een woning of gebouw wilt slopen of verbouwen, moet u controleren of er asbest aanwezig is. Asbest is een stof die schadelijk is voor de gezondheid. In het verleden werd het vaak gebruikt bij de bouw van woningen. Sinds 1993 is de verkoop van asbest verboden. In woningen van vóór 1994 kunt u dus nog asbesthoudende toepassingen in en om uw woning tegenkomen.
Wilt u asbest uit uw woning of gebouw verwijderen? In sommige gevallen mag u dat zelf doen.
Hoe werkt het?
Verwijdert u het asbest zelf of laat u dit doen?
Asbest zelf verwijderen
Hoe weet u of ergens asbest zit? Moet u het asbest inderdaad (laten) verwijderen? Op de website van de Rijksoverheid vindt u hiervoor een handig stappenplan. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vindt u ook veel informatie over asbest. Milieu Centraal maakte een filmpje over het verwijderen van asbest.
Asbesthoudend materiaal in uw woning zelf verwijderen
Als het materiaal niet beschadigd is, mag u eenmalig tot 35 m2 (per kadastraal perceel) aan geschroefd plaatmateriaal of golfplaten zelf verwijderen. U moet daarbij wel voldoen aan een aantal voorschriften zodat het voor uzelf maar ook voor uw omgeving veilig gebeurt. U moet het verwijderen van asbest tijdig melden bij de gemeente. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, moet u het melden als hierbij asbest vrijkomt.
Verpakken van asbest en asbesthoudend materiaal
Particulieren kunnen asbest gratis naar de milieustraat in Maasbracht brengen. Zorg er wel voor dat het goed wordt aangeleverd. Enkele voorschriften zijn:
- het materiaal moet dubbel verpakt in stevig, doorzichtig plastic folie (minimaal 0.2 mm dik) worden aangeleverd. Deze folie is verkrijgbaar bij onder andere de betere doe-het-zelfzaken, bouwmarkten en agrarische speciaalzaken. U kunt hiervoor ook bouwfolie of dikker landbouwfolie gebruiken. Online is ook speciaal asbestfolie verkrijgbaar;
- dek bij het inpakken eerst scherpe punten af met bijvoorbeeld een stuk karton, doek of tape. Dit voorkomt dat de scherpe punten door het folie prikken;
- plak het pakket goed dicht zodat het materiaal luchtdicht verpakt is;
- maak de pakketten niet te zwaar, u moet ze namelijk zelf in de daarvoor bestemde container leggen.
Hechtgebonden plaatmateriaal, wat is dat?
Dit is een term voor (golf)platen waarbij een bindmiddel is gebruikt dat de asbestvezels heel goed in de platen houdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan betoncement dat men in golfplaten heeft gebruikt.
Zien de platen er (bijna) hetzelfde uit als het ouderwetse grijs/witte prikboard, is het net zo zacht als prikboard en/of ziet u aan de voor- of achterzijde een honingraatstructuur? Dan mag u er niet aankomen! Dit is namelijk het zogenaamde ‘niet hechtgebonden plaatmateriaal’, dit bestaat voor meer dan de helft uit asbest. Daarnaast komt dit asbest ook nog eens héél snel vrij als het plaatmateriaal breekt!
Asbest laten verwijderen
In veel gevallen moet u het asbest laten verwijderen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf. Enkele voorbeelden wanneer u het verplicht ben te laten verwijderen zijn:
- asbest in een bedrijfspand;
- beschadigd asbestmateriaal;
- asbestdaken groter dan 35 m2.
Wat moet ik doen?
Als u asbest zelf mag gaan verwijderen en u weet wanneer u wilt gaan doen, dan moet u een sloopmelding indienen. U dient de melding online in via het Omgevingsloket. Gebruik hiervoor uw DigiD. Bedrijven doen de melding met eHerkenning. U dient de melding minimaal 5 werkdagen voor dat u wilt beginnen in. U krijgt dan een antwoordbrief van de gemeente waarin staat wat u verdere stappen zullen zijn. Als u klaar bent met de werkzaamheden, meldt u dit op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden.
Als uw melding niet compleet is, krijgt u hiervan bericht en moet u een nieuwe melding doen. Als uw melding wel compleet is, kan de gemeente voorwaarden stellen aan de sloopwerkzaamheden. Aan deze voorwaarden moet u zich houden.
Wat moet ik doorgeven?
Als u een melding doet, hebben wij van u de volgende informatie nodig:
- naam en adres van de eigenaar van het gebouw dat asbest bevat;
- adres, kadastraal nummer en soort gebouw;
- data en tijdstippen waarop u gaat slopen;
- wat u gaat slopen;
- voeg duidelijke foto’s toe van wat u wilt gaan verwijderen.
Asbestinventarisatierapport
U moet een asbestinventarisatierapport meesturen als u:
- meer dan 35 m2 aan asbesthoudend materiaal verwijdert;
- asbest verwijdert uit een bedrijfsgebouw dat gebouwd is voor 1994.
Dit rapport moet worden opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Op www.ascert.nl kunt u zowel gecertificeerde asbestinventarisatiebedrijven als gecertificeerde asbestsaneerders bij u in de buurt vinden.
Let op! Er zijn helaas ook klusjesmannen en dakdekkers die zeggen dat ze gecertificeerd zijn. Controleer altijd of ze daadwerkelijk op www.ascert.nl staan. Staan ze er niet op, ga er niet mee in zee. Als eigenaar draait u namelijk op voor de boetes die daarop kunnen volgen, waarna u zelf eventuele schade moet verhalen bij die klusjesmannen of dakdekkers.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met de Omgevingsdienst van Servicecentrum MER via 0475 - 25 51 00.