80 jaar bevrijding Stevensweert
Lokaal evenementDatum: tot
Locatie: Stevensweert

Het weekend van 4, 5 en 6 april staat geheel in het teken van de bevrijding van Stevensweert, het Eiland in de Maas, nu 80 jaar geleden.
Hier vindt u het volledige programma van het bevrijdingsweekend.
Vrijdag 4 april 19.15 uur Int Brookx
Op vrijdagavond 4 april starten we met een bevrijdings-/ herdenkingsconcert georganiseerd door harmonie St. Stephanus Stevensweert. Een memorabele avond met verhalen, foto's, gedichten, herdenken en fantastische toepasselijke muziek gespeeld door drie verenigingen: Jeugdharmonie SOL, Harmonie St. Stephanus Stevensweert en Fanfare St. Judocus uit Sint Joost.
Zaterdag 5 en zondag 6 april Museum Stevensweert
Op zaterdag 5 april wordt om 13.30 uur in Museum Stevensweert een tijdelijke tentoonstelling geopend. Deze tentoonstelling staat geheel in het teken van de bevrijding.
Film Burgemeestersmoord zaterdag 5 april
In mei 2024 vonden in Stevensweert opnames plaats voor de film Burgemeestersmoord. De film vertelt het verhaal van Burgemeester Piet Smulders van Someren en Burgemeester Willem Wijnen van Asten, die in de oorlog beiden actief waren in het verzet. Ze werden op 14 augustus 1944 door een moordcommando opgepakt en vermoord. De film zal worden vertoond op zaterdag 5 april om 10.30 uur en om 14.00 uur in de filmzaal van het Museum. De film duurt circa 2 uur.
Bevrijdingsrondleidingen met gids op zaterdag 5 en zondag 6 april
Op zaterdag 5 april worden bevrijdingsrondleidingen gegeven om 10:30, 13:00 en 15:30 uur. Op zondag 6 april starten de rondleidingen om 10.30 en 16.00 uur. Alle bevrijdingsrondleidingen starten vanuit het Museum. Het Museum is op zaterdag 5 en zondag 6 april geopend van 13.30 tot 17.00 uur.
Zondag 6 april 2025 Sint Stephanuskerk en kerkhof Stevensweert
Amici Insulae eert Joseph Moors
Joseph Moors werd op 24 oktober 1916 geboren te Stevensweert, als zoon van Henricus Philippus Hubertus Moors en Maria Elisabeth Tummers. Na zijn diensttijd, in september 1936, ging hij bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en vertrok naar Nederlands-Indië. In augustus 1942 werd hij door de Japanners gevangen genomen en in 1943 per schip naar Japan gebracht. Tijdens de reis werd hij ziek, waarna hij bij aankomst in Japan overleed. Jaren leefde de familie in onzekerheid tot men in 1947 bericht kreeg van het Rode Kruis. In 1949 kreeg de familie bericht van zijn vrouw Melia Moors-Seegers en hun twee zonen Dicky en Fred uit Magelang, een legerplaats op Java in Nederlands-Indië.
Op zondag 6 april wordt om 14.00 uur in de Sint Stephanuskerk een bijeenkomst gehouden ter ere van Joseph Moors. Tijdens deze bijeenkomst zal zijn levensverhaal worden verteld.
Ontvangst van de gasten is om 14.00 uur. Start van de bijeenkomst 14.15/14.30 uur. Het totale programma zal duren tot uiterlijk 16.00 uur.
Aan de bijeenkomst zal worden meegewerkt door Dameskoor De Maasgalm, een ensemble van Harmonie St. Stephanus, Schutterscompagnie St. Rochus en het Broederschap van de Heilige Ambrosius.
Na de bijeenkomst in de kerk wordt op het naastgelegen kerkhof, tijdens een plechtige ceremonie, een gedenksteen voor Joseph Moors onthuld.
Na afloop van de ceremonie krijgen de aanwezigen de gelegenheid de tijdelijke tentoonstelling in het museum te bezoeken.
Alle activiteiten tijdens dit weekend zijn gratis te bezoeken
De organiserende verenigingen Harmonie St. Stephanus, Museum Stevensweert en Amici Insulae, nodigen alle inwoners van Stevensweert tijdens het bevrijdingsweekend deel te nemen aan en/of aanwezig te zijn bij de diverse activiteiten.