Lars Boonen (12) nam afgelopen week afscheid als kinderburgemeester van Maasgouw. Bijna drie jaar lang stond hij aan het hoofd van de kinderraad van Maasgouw, en gaf acte de présence bij belangrijke gebeurtenissen, zoals Koningsdag en de intocht van Sinterklaas. De kinderraad van de gemeente Maasgouw biedt kinderen een platform om hun stem te laten horen over belangrijke zaken zoals milieu, verkeersveiligheid en activiteiten voor kinderen. Ze kregen dit jaar inzicht in hoe een raad werkt, bedachten zelf leuke projecten en namen ook een kijkje bij het provinciebestuur. 

Op 12 juni gaf Lars zijn ambtsketen, met daarop de symbolen van de Global Goals, terug aan burgemeester Dion Schneider. De burgemeester bedankte hem en de leden van de kinderraad voor hun inzet en samenwerking. Ook werd er afscheid genomen van een aantal kinderraadsleden, daarbij ging het vooral om kinderen die volgend jaar naar de middelbare school gaan. Ze gaven aan dat ze het leuk hadden gevonden om in de raad te zitten. De kinderraad is samengesteld uit kinderen van groep 7 en 8 van alle reguliere basisscholen van Maasgouw. 

Kinderraad neemt afscheid
De kinderen die afscheid namen: kinderburgemeester Lars (rechts), Juliette, Tess, Vince, Dani en Bente. De kinderraadsleden Lars en Emmy staan niet op de foto.

De kinderraad kiest ieder jaar een thema waar ze zich extra voor inzet. Dit thema wordt gekozen uit de Global Goals, ook wel bekend als de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Deze doelen zijn bedoeld om tegen 2030 een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en vrede en welvaart voor iedereen te bevorderen. Het thema waar de kinderraad zich dit jaar voor heeft ingezet was Klimaat. 

Volgend schooljaar wordt de kinderraad aangevuld met nieuwe kinderraadsleden. Die worden gekozen uit groep 7 van de basisscholen in Maasgouw die meedoen aan de Kinderraad. Wie de nieuwe kinderburgemeester wordt, is nog niet bekend.

Lees hieronder het interview met kinderburgemeester Lars Boonen:

“Ik heb veel geleerd en het was een kans die je maar één keer in je leven krijgt”

Lars Boonen (12) is bijna drie jaar kinderburgemeester van Maasgouw geweest en heeft daarmee een uitzonderlijk lange periode deze functie op zich genomen. In een interview met Mikal Peters kijken we terug op die periode. Mikal Peters is in zijn rol als algemeen adviseur bij de gemeente Maasgouw vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de kinderraad waarvan Lars in oktober 2021 burgemeester werd.

Kinderburgemeester met Mikal Peters
Kinderburgemeester Lars Boonen en Mikal Peters

Waarom wilde je kinderburgemeester worden?

“Ik zag het als een uitdaging en de mogelijkheid om je presentatie skills te ontwikkelen, het is een kans die je maar één keer in je leven krijgt en ook niet iedereen krijgt."

Er komen veel nieuwe dingen op je af, hoe vond je dat?

“In het begin vond ik het spannend, vooral de eerste keer de Sinterklaasintocht waar ik iets mocht zeggen voor een hele grote groep. Maar na de eerste keer is het niet meer spannend en denk je alleen maar; het is showtime en nu ben ik aan de beurt."

Hoe ging het voorzitten van de raadsvergadering?

“Dat ging best soepel, ik heb de raad goed onder controle gehouden en erop gelet dat iedereen aan 
de beurt kwam en niet twee personen de hele tijd aan het woord waren. Ik vond het wel gemakkelijk.”

Bijna drie jaar kinderburgemeester; hoe kijk je erop terug?

“Het was een achtbaan, met ups en downs; soms lag het een beetje stil en werden goedgekeurde raadsvoorstellen niet meteen uitgevoerd. Dat was toen moeilijk maar gelukkig is de opzet nu anders.”

Wat vind je het allerleukste? 

“Het leukste vond ik de installatie; het moment waarop ik de ambtsketen kreeg en daarna de vergadering mocht voorzitten. Ik vond het superspannend om op zo’n jonge leeftijd al zo’n groep mee te leiden. Maar ook veel evenementen die ik mocht bijwonen zoals de Sinterklaasintocht. Dat zijn dingen die bijna niemand mag doen en dat is echt mooi om te kunnen doen. Dan is er het deelkastje dat we hebben geïnstalleerd bij De Spil (redactie: dit is een openbaar kastje in het kader van hulp aan anderen dat iedereen kan vullen met zaken als toiletartikelen voor mensen die dit nodig hebben). Ik ben er ook trots op dat ik heb bereikt dat de kinderen van de raad meer betrokken worden bij activiteiten; het is niet alleen de kinderburgemeester maar ook de kinderraad. En ik heb bereikt dat de kinderraad nu een goede begeleiding heeft.” (redactie: er is een coach aangesteld die een nieuw plan van aanpak heeft toegepast).

Je vindt de Global Goals belangrijk, waarom vind je die zo belangrijk? 

“Dat is nodig voor een betere toekomst. De Global Goals zijn 17 doelen voor een beter wereld. Ze zijn de enige manier waarop we de aarde kunnen redden. Als het 1 graad warmer wordt dan ontstaat er een kettingreactie en wordt het steeds warmer en dat moeten we voorkomen.”

Hoe zie je terug in jouw woonplaats wat er gebeurt in de wereld?

Bij ons in Linne stond er nooit iets blank en nu merkt je het aan de neerslag met grote overstromingen. Als wij natte voeten krijgen staat bijna heel Nederland onder water en het is absurd dat de Maas zo overstroomde.
Maar ook het snoep dat bijvoorbeeld bij de optocht wordt gegooid, die verpakkingen zijn niet goed, gooi dan minder snoep zodat alles wordt opgeruimd. Bij D'n Daag van Lin hebben ze naar me geluisterd en is er geen confettikanon gebruikt, omdat dit veel te vervuilend is.”

Ik wil nog ingaan op jouw persoonlijke ervaring. Wat heb je het meeste geleerd?

"Het praten voor grote groepen, presentatie skills. Je leert ermee om te gaan want je moet het gewoon doen, anders heb je teveel spanning. Om het minder spannend te maken, doe ik alsof de mensen er niet zijn.”

Hoe combineerde je je rol als kinderburgemeester met school en met de rest van je leven? ( redactie: Lars zit al op de middelbare school)

 “Ik krijg soms vrijstelling op school en voor het vak burgerschap heb ik door mijn rol als kinderburgemeester al meteen extra punten. En we hebben nog niet zoveel huiswerk gehad. Volgende week beginnen de toetsen en dan is het natuurlijk wel veel leren met ieder dag twee toetsen.”

Kinderburgemeester Lars Boonen neemt afscheid
Lars Boonen doet bij zijn afscheid als kinderburgemeester de ambtsketen af

Hoe vond je het samenwerken met andere kinderen?

“Dat was leuk!"

Heb je voorbeelden?

“Als voorzitter maak je geen voorstellen, dus in de raad heb ik minder samengewerkt. Maar op school merk ik dat ik veel heb aan mijn skills.”

Je hebt in jouw periode twee burgemeesters meegemaakt, hoe ging dat en heb je verschillen ervaren?

“Ik was bij het afscheid van burgemeester Stef Strous en bij het welkom van burgemeester Dion Schneider en het ging bij beiden meteen goed. Burgemeester Strous was vanaf dag 1 betrokken en burgemeester Schneider groeit er nu echt in.” 

Ga je het missen, je rol als kinderburgemeester?

‘’Ja en nee, omdat ik bij wijze van uitzondering langer kinderburgemeester ben geweest kwamen sommige dingen zoals de evenementen weer terug en dan is die uitdaging weg.”

Ga je iets met deze ervaring doen?

“Ik denk dat ik er veel aan heb gehad, want als ik bijvoorbeeld later in de techniek ga, kan ik gemakkelijk uitleggen en presenteren voor groepen”.

Techniek, ga je niet de politiek in?

“Nee ik wil niet in de politiek, ik ga liever in de techniek. Of iets met computers zoals betaald hacken of astrologie. Dat denkniveau past goed bij me.”

Terug naar gemeente Maasgouw. Wat zou je wensen als je een wens mocht doen voor de toekomst?

“Dat iedereen evenveel kan bepalen en meedenken, zich veilig voelt, niet bang hoeft te zijn en een goed leven kan hebben in Maasgouw.”

Je neemt afscheid. Wat zou je willen zeggen tegen een toekomstige kinderburgemeester, ook al blijft die geen drie jaar?

“Het is leuk, maar je moet er rekening mee houden dat je een verplichting aangaat. In de meivakantie bijvoorbeeld, dan ben je bij de herdenking op 4 mei aanwezig en dan kun je niet op vakantie.”

En wie waren er belangrijk de afgelopen drie jaar?

"In het begin vooral jij en Belinda (redactie: Mikal Peters, algemeen adviseur en Belinda Bakkes, griffier) en daarna de coach en mijn moeder ook wel.”

En tips voor je opvolger?

“Je mag best fouten maken en er is hulp als je die nodig hebt.”

Meer informatie

Meer informatie over de Kinderraad vindt u op onze website.

goede gezondheid en welzijn

Global Goals

Gemeente Maasgouw heeft zich verbonden aan de Global Goals. Dit zijn 17 doelen voor een betere, duurzame wereld. Dit project draagt bij aan één daarvan. Lees hier meer over de Global Goals.