Een evenement is een activiteit die voor het publiek toegankelijk is. Wilt u een groot evenement organiseren? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan. Dit kan alleen in de gemeente waar u het evenement wilt houden. Een klein evenement hoeft u alleen te melden bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Binnen de gemeente zijn er 3 soorten evenementen te onderscheiden:

  • A-evenementen: evenementen met een laag risico. Hiervoor doet u een melding;
  • B- evenementen: evenement met bezoekers van binnen en buiten de gemeente. Het evenement heeft een lokale of regionale uitstraling. Er is een gemiddeld risico op incidenten. Hiervoor vraagt u een vergunning aan;
  • C- evenementen: groot evenement dat bekend is buiten de regio. Er komen veel bezoekers van buiten de gemeente. Er is een verhoogd risico op incidenten. Hiervoor vraagt u een vergunning aan.

Doorlooptijd

De categorie bepaalt hoe ver van tevoren u de aanvraag moet indienen. Twijfelt u? Bel dan met de Omgevingsdienst van Servicecentrum MER op telefoonnummer 0475 - 25 51 00.

  • Voor een A-evenement doet u 8 weken voor het begin van het evenement een melding.
  • Voor een B-evenement vraagt u 14 weken voor het begin van het evenement een vergunning aan.
  • Voor een C-evenement vraagt u 26 weken voor het begin van het evenement een vergunning aan.

Hoe lang duurt het?

  • Melding A-evenement: u ontvangt bericht als wij uw melding hebben ontvangen.
  • Vergunning B en C-evenement: wij toetsen uw aanvraag aan alle geldende wetten en regels. U hoort dit binnen 16 weken. 

Bezwaar

Bent u het niet eens met onze beslissing over een B of C evenement? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken. Tegen een A- evenement kunt u geen bezwaar maken.

Wat moet ik doen?

  • Vul het ‘Meld- en aanvraagformulier evenementen in. Op het formulier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet sturen. Eventuele tekeningen moeten voldoen aan het voorbeeld op het formulier. In de 'nadere regels evenementen' leest u waaraan u moet voldoen voor het organiseren van een evenement.
  • Als u het formulier en de bijlage heeft ingevuld, is duidelijk tot welke categorie uw evenement behoort. Zo weet u wanneer u uw aanvraag uiterlijk moet indienen. Hou rekening met deze indieningstermijn.
  • Stuur het ingevulde formulier inclusief alle documenten naar ons op. Dat zijn alle documenten uit het overzicht op het meld- en aanvraagformulier, én de bijlage. 

Met het Meld- en aanvraagformulier evenementen dient u tegelijkertijd ook een melding op basis van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen in. Deze hoeft u bij het organiseren van een evenement dan niet meer apart in te dienen. 

Goed om te weten

Andere vergunningen of ontheffingen

Het kan zijn dat u nog andere vergunningen, ontheffingen of toestemmingen nodig heeft om een evenement te organiseren. Bijvoorbeeld een parkeerontheffing, ontheffingen voor het schenken van alcohol of het inzetten van een verkeersregelaar. Deze moet u apart aanvragen bij de gemeente.

Subsidie aanvragen?

Wilt u subsidie aanvragen voor een evenement? Dat kan in sommige gevallen.

Incidentele festiviteit

U mag een paar keer per jaar een festiviteit organiseren in uw horecabedrijf, recreatiebedrijf of verenigingsgebouw. Denk hierbij aan een muziekoptreden in een café of een personeelsfeest in een horecabedrijf. 

Wilt u een incidentele festiviteit organiseren? Dan meldt u dit uiterlijk 1 week van tevoren bij de gemeente. Geef ook een omschrijving van de activiteiten, de datum en het tijdstip en de verwachte geluidsproductie door. Daarvoor kunt u onderstaand formulier gebruiken.

Alcohol schenken tijdens evenement

Als u tijdens een evenement alcohol wilt schenken en verkopen heeft u een ontheffing nodig van de gemeente. Voor het schenken en verkopen van alcohol tijdens een evenement gelden de volgende voorwaarden:

  • u mag geen alcohol schenken en verkopen aan kinderen jonger dan 18 jaar;
  • tijdens het evenement mag u geen sterke drank (>15% alcohol) schenken en verkopen;
  • de persoon die de leiding heeft over de alcohol is minimaal 21 jaar en heeft geen strafblad.

Als u alcohol schenkt op een besloten feest, hoeft u geen drank- en horecavergunning of ontheffing aan te vragen.

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente waar het evenement gehouden wordt. Geef ook de datum van het evenement door en de tijdstippen waarop u alcohol schenkt. En neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Lees meer over de alcoholwetvergunning

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de Omgevingsdienst van Servicecentrum MER via 0475 - 25 51 00.